Netanjahu több ezer új férőhelyet alakíttat ki izraeli börtönökben a leendő terrorgyanús foglyoknak

2024. március 10. – 09:14

frissítve

Netanjahu több ezer új férőhelyet alakíttat ki izraeli börtönökben a leendő terrorgyanús foglyoknak
Lakóépület Rafahban egy légitámadás után – Fotó: Yasser Qudihe / Middle East Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált az izraeli miniszterelnök Joe Biden megjegyzésére, miszerint „Benjámin Netanjahu többet árt Izraelnek, mint amennyit segít”.

Netanjahu azt mondta: „Nem tudom pontosan, mire gondolt az amerikai elnök, de ha arra, hogy az izraeliek többségének akaratával szembemenő politikát folytatok, és hogy mindez sérti Izrael érdekeit, akkor mindkét dologban téved.”

Netanjahu szerint politikáját az izraeliek túlnyomó többsége támogatja: „Támogatják azt az akciót, amelyet a Hamász megmaradt terrorista egységeire mérünk”. Az izraeli miniszterelnök szerint „határozottan vissza kell utasítanunk azt a kísérletet, hogy lenyomjanak a torkunkon egy palesztin államot. Ha ezt nem tesszük meg, akkor megismétlődik az október 7-i mészárlás”.

Korábban Biden arról beszélt, hogy tömegével halnak meg civilek Gázában, és ez ellentétes azzal, amit Izrael képvisel. Washington továbbra is amellett van, hogy Izrael ne kezdjen nagyobb katonai offenzívába a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, amíg nincs terv a civilek evakuálására. Biden „vörös vonalnak” nevezte az esetleges inváziót. (Times of Israel)

Az Al Jazeera szerint az izraeli hadsereg 24 zászlóaljt és több egyéb egységet küld Ciszjordániába és Kelet-Jeruzsálembe, miközben amúgyis már 5000 tartalékos állomásozik palesztin területeken. Összességében ez több mint 15 ezer katonát jelent.

(Guardian)

Elindult a Közel-Kelet felé az az amerikai hajó, ami felszereléseket szállít a Gázai övezet partjainál épülő ideiglenes mólóhoz. A General Frank S. Besson Jr. nevű hajó szombaton hagyta el a Virginiában lévő támaszpontot. Joe Biden amerikai elnök néhány nappal korábban jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy úszó kikötőt épít, aminek segítségével tengeri úton tudnak segélyszállítmányokat bejuttatni Gázába. A tervek szerint a móló 60 nap alatt épül meg, 1000 katona segítségével. A segélyszerveztek viszont attól tartanak, hogy a Gázában rekedt civileknek nincs ennyi idejük.

Gázában nincsenek működő kikötők és a part menti vizek túl sekélyek a nagyobb hajók számára, ezért is bizonytalan, hogyan lehet megoldani az övezet segélyezést tengeri úton.

Az Open Arms nevű spanyol segélyszervezet hajója 200 tonna élelmiszerrrel a fedélzetén napok óta arra vár egy ciprusi kikötőben, hogy megkapja az indulási engedélyt. A szervezet vezetője az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a titokban tartott célállomáson már felépült egy móló a segélyhajó fogadására.

Az ideiglenes móló építésére küldött amerikai hajó – Fotó: amerikai hadsereg Twitter-oldala
Az ideiglenes móló építésére küldött amerikai hajó – Fotó: amerikai hadsereg Twitter-oldala

(BBC)

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsopor állítása szerint több tucat rakétát lőttek ki Izrael északi részén található Meron nevű településre, miután egy nappal korábban egy izraeli légitámadásban öt ember halt meg Libanon déli részén. A halottak között volt a Hezbollah három tagja. A terrorszervezet szerint a Katyusa rakéta-sorozavetőhöz hasonló fegyverrel támadták az izraeli célpontokat.

A libanoni határtól nyolc kilométerre lévő Meronban található egy fontos izraeli légitérellenőrző bázis, amit már nem először vett célba a Hezbollah.

(Guardian)

Svédország szombaton bejelentette, hogy újrakezdi az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete, az UNRWA támogatását, csaknem egy hónappal a segélyek felfüggesztése után. Kanada hasonló döntést hozott. Svédország 2024-es évre korábban előirányozott, 38 millió dolláros segély felét folyósítja majd a szervezetnek, és további támogatást ígért. Izrael súlyos hibának nevezte a két ország döntését.

Svédország és Kanada azt követően függesztette fel az UNRWA-nak szánt segélyeket, miután izraeli vizsgálatok szerint a szervezet 12 munkatársa közreműködhetett a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet Izrael ellen októberben végrehajtott támadásában. Hasonlóan tett az Egyesült Államok is.

(MTI)

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „többet árt Izraelnek, mint amennyit segít” – mondta Joe Biden amerikai elnök az MSNBC-nek. Biden szerint az, hogy tömegével halnak meg civilek Gázában, ellentétes azzal, amit Izrael képvisel. Washington továbbra is amellett van, hogy Izrael ne kezdjen nagyobb katonai offenzívába a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, amíg nincs terv a civilek evakuálására. Biden „vörös vonalnak” nevezte az esetleges inváziót.

Biden ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogják magára hagyni Izraelt, Izrael támogatása továbbra is kritikus fontosságú. „Nincs olyan vörös vonal, ami után elvágnék minden katonai támogatást” – mondta. Megismételte, hogy az izraeli miniszterelnöknek „több figyelmet kéne fordítania azokra az ártatlan életekre, amelyek Izrael tettei miatt vesznek oda”.

Biden megismételte a hathetes tűzszünetre vonatkozó korábbi felhívását, ami lehetővé tenné a túszok szabadon engedését és a segélyszállítmányok eljuttatását Gázába.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!