Londoni nagykövet lesz a leváltott ukrán főparancsnok

2024. március 7. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Londoni nagykövetnek jelölték Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők február elején leváltott főparancsokát, írja a BBC. Ez volt az oroszok által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta a legjelentősebb személyi változás.

Az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy Volodimir Zelenszkij elnök jóváhagyta Zaluzsnij jelölését a londoni nagyköveti posztra. Már el is küldték a brit félnek a kérelmet a fogadó nyilatkozat megadására. Ukrajnának 2023 júliusa óta nincs londoni nagykövete, akkor menesztették Vadim Prisztajkót, miután nyilvánosan bírálta az elnököt.

Zelenszkij azt fűzte hozzá, hogy a volt főparancsnok jelezte neki, hogy kifejezetten a diplomácia irányába akar elmozdulni. A BBC is úgy tudja, hogy Zaluzsnij elfogadta ezt az új szerepkört. Ezt azért is emelik ki, mert a hírek szerint a tábornok nem fogadta el az állítólag felajánlott nagyköveti állást a január 29-i találkozón, ahol először felmerült Zaluzsnij menesztése a főparancsnoki posztról.

Zaluzsnij leváltásáról már korábban is szóltak a pletykák, itt írtunk arról, hogyan hidegült el a kapcsolata Zelenszkijjel, miközben az ukrán lakosság és a haderő körében népszerű. Úgy tudni, Zaluzsnij ragaszkodott hozzá, hogy az államfő ne szóljon bele hadászati kérdésekbe, és arról is érkeztek információk, hogy Zelenszkij ellenzi a főparancsnok javaslatát, amivel 500 ezer új katona behívása lenne a célja.

Zaluzsnij várható leváltásának híre kiszivárgott, letagadták, kommentálták, elismerték, aztán hivatalosan is bejelentették február 8-án. Leváltása után az elnök Ukrajna Hőse címet adományozott neki. Zaluzsnijnak nem voltak korábban politikai ambíciói, de nagyköveti kinevezése után Zelenszkijnek még kevésbé kell attól tartania, hogy riválisává válna.

Zaluzsnij helyére új főparancsnokként az addig a szárazföldi haderőt vezető Olekszandr Szirszkij került, róla itt írtunk részletesebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!