Zelenszkij is kimondta, le akarja váltani az ukrán hadsereg főparancsnokát

2024. február 5. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először beszélt nyilvánosan arról, hogy valóban szeretné, ha Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka távozna posztjáról.
  • Az ukrán veteránügyi miniszter viszont már le is mondott,
  • Zelenszkij ukrán elnök pedig a hadiállapot meghosszabbítására kéri az ukrán parlamentet.
  • Összefoglalónk az ukrán–orosz háború híreiről.

Újrakezdésre van szükség – ezt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz Rai News kérdésére, hogy le akarja-e váltani az ukrán hadsereg nagy népszerűségnek örvendő főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. Arról, hogy Zelenszkij és Zaluzsnij között feszült a viszony, az elnök pedig le akarja váltani a főparancsnokot, már eddig is több forrásból lehetett hallani, de Zelenszkij és közvetlen környezete eddig ezt hivatalosan nem ismerte el. Az ukrán elnök emellett hétfőn benyújtott egy javaslatot az ukrán parlament elé, amely még 90 napra meghosszabbítaná a hadiállapotot.

Az ukrán vezetés már a Fehér Háznak is jelezte, hogy leváltanák Zaluzsnijt, ami a legkomolyabb személyi változás lenne, mióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az amerikai elnök környezetéből akkor azt nyilatkozták a sajtónak, az ukrán elnök tudtukkal már meghozta a döntést, bár ennek hivatalos nyoma még nincs.

Arról is lehetett olvasni, hogy Zelenszkij múlt hét hétfőn közölte a főparancsnokkal, hogy le akarja őt váltani, Zaluzsnij viszont nem volt hajlandó lemondani a posztjáról. Az ukrán elnök szóvivője később tagadta, hogy ilyen történt volna.

Valerij Zaluzsnij – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto
Valerij Zaluzsnij – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto

Zaluzsnijnak tulajdonítják az ukránok kezdeti sikereit, amivel sikerült megállítaniuk az orosz villámháborús terveket, és a 2022. őszi ukrán ellentámadás sikere is hozzá köthető. Ezek mentén lőtt ki Zaluzsnij népszerűsége, Zelenszkij után ő lett Ukrajna első számú háborús hőse.

A főparancsnok ragaszkodott hozzá, hogy az államfő ne szóljon bele hadászati kérdésekbe, a feszültség pedig nőni kezdett kettejük közt. Viták voltak Zaluzsnij és az elnök között a 2023-ban megindított és a szárazföldön kudarcba fulladt ukrán ellentámadás, valamint a főparancsnok által javasolt mozgósítási terv körül is. Zelenszkij ellenzi Zaluzsnij javaslatát, amivel 500 ezer új katona behívása lenne a célja.

Miközben a sajtóban egyre-másra jelentek meg a leváltásáról szóló hírek, Zaluzsnij a csütörtökön a CNN-en megjelent írásában elemezte az orosz–ukrán háború aktuális kérdéseit, és arra jutott, hogy Ukrajnának a jövőben egyre inkább arra kell berendezkednie, hogy a saját erőforrásai segítségével védi meg magát, ehhez pedig nagyobb figyelmet kell fordítania a technológiai fejlesztésekre.

Julija Laputyina veteránügyi miniszter viszont hétfőn benyújtotta a lemondását, erről adott hírt a Telegramon Tarasz Melnicsuk, a kormány képviselője a parlamentben. Melnicsuk tájékoztatása szerint a parlament megkapta Laputyina írásos nyilatkozatát lemondási szándékáról. A képviselő arra nem tért ki, milyen indokkal mondott le a miniszter.

A parlament 2020. december 18-án nevezte ki Laputyinát veteránügyi miniszternek Denisz Smihal kormányfő javaslatára. Laputyina azt megelőzően csaknem harminc évig szolgált az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU), azon belül több évig a kémelhárítási osztályon. 2014 áprilisában frontszolgálatot vállalt, az SZBU első csoportjának tagjaként Donyeck megyében a kramatorszki repülőteret őrizte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztje, Igor Girkin által vezetett szakadár csoport támadásaitól. 2020-ban ő lett a második női tábornok Ukrajna történelmében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!