Zelenszkij leváltotta az ukrán hadsereg főparancsnokát

2024. február 8. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva


„Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Megköszöntem neki, hogy két évig megvédte Ukrajnát. Átbeszéltük a megújulást, amit az Ukrán Fegyveres Erők igényelnek. Szintén megbeszéltük, ki lehetne tagja az új Ukrán Fegyveres Erők vezetésének. A megújulás ideje most jött el. Javasoltam, hogy Zaluzsnij tábornok maradjon a csapat része. Biztosan győzni fogunk! Dicsőség Ukrajnának!” – ezzel a szöveggel jelentkezett be az X-en, a korábbi Twitteren Volodimir Zelenszkij elnök, mellékelve egy képet, amin a hadsereg főparancsnokával látható.

Az ukrán lapok szerint Zaluzsnij leváltásáról hivatalosan is megjelenik majd az elnöki rendelet. Ez az oroszok által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta a legjelentősebb személyi változás.

Már múlt hétfő óta érkeztek arról információk, hogy az elnök leváltja majd a főparancsokot. Ezt a Fehér Háznak is előre jelezték, és maga Zelenszkij is beszélt már a döntéséről a napokban.

A Kyiv Independent cikke szerint Zaluzsnij helyére a szárazföldi haderőt vezető Olekszandr Szirszkij kerül. Az értesülést a CNN és a BBC oldalainak is megerősítették az ukrán védelmi minisztériumtól.

Zaluzsnij is diplomatikusan posztolt, mondván fontos és komoly beszélgetést folytatott az elnökkel a hozzáállás és stratégia megváltoztatásáról. Hozzátette, mások a kihívások, mint két éve, ehhez mindenkinek alkalmazkodni kell.

Zaluzsnij leváltásáról régóta szóltak a pletykák, mi is írtunk nemrég egy nagyobb cikket róla, miként hidegült el a kapcsolata Zelenszkijjel, miközben az ukrán lakosság és a haderő körében népszerű. Zaluzsnij várható leváltásának híre kiszivárgott, letagadták, kommentálták, elismerték, de csak azt lehetett tudni, hogy a napokban megtörténik. A Kyiv Independent emlékeztet, február 4-én az olasz Rainak adott interjúban beszélt arról először komolyabb az államfő, hogy felrázná a hadsereg vezetését.

Az ellentámadás körül jöttek az ellentétek

Zaluzsnijnak tulajdonítják az ukránok kezdeti sikereit, amivel sikerült megállítaniuk az orosz villámháborús terveket, és a 2022. őszi ukrán ellentámadás sikere is hozzá és Szirszkijhez köthető. Ezek mentén lőtt ki Zaluzsnij népszerűsége, Zelenszkij után ő lett Ukrajna első számú háborús hőse.

Az ellentétek azonban régóta gyűltek Zelenszkij és Zaluzsnij vagy szélesebb értelemben a politikai és a katonai vezetés között – már decemberben is felbukkant a távozás híresztelés szintjén, igaz, akkor az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak nonszensznek nevezte Zaluzsnij esetleges lemondatását. A középpontban minden bizonnyal a 2023. nyári ellentámadás áll – bár az is kérdés, hogy miről beszélünk pontosan, ellentámadásról, amely nem hozta meg a várt áttörést, vagy arról, hogy valójában nem is indult meg az eredeti tervek szerint az ellentámadás.

Tény, hogy az ellentámadást nagy várakozások előzték meg, akár még a Krím gyors visszafoglalását sem zárták ki, ha sikerül elvágni az összeköttetést az Azovi-tengernél. Az ellentámadás kisebb sikereket hozott is és nem is szaladt bele nagy veszteségbe, de mégis csalódást okozott, és szárazföldi kudarccal zárult – a Fekete-tengeren viszont azóta is sikereket értek el az ukránok.

Decemberben már nyilvános jele is volt a Zelenszkij és a főparancsnok közötti konfliktusnak: megtartotta első sajtótájékoztatóját Zaluzsnij, és rögtön oda is szúrt az elnöknek, aki nem sokkal korábban azt mondta, hogy a katonai vezetés félmillió ember mozgósítását javasolta. A főparancsnok azonban kijelentette, hogy ez a szám bizonyosan nem a hadseregtől jön, hiszen ez katonai titok, elvégre az ellenfélnek fontos információt jelent, hogy a másik félnek milyen szükségletei vannak.

Úgy tudni, Zaluzsnij ragaszkodott hozzá, hogy az államfő ne szóljon bele hadászati kérdésekbe, és arról is érkeztek információk, hogy Zelenszkij ellenzi a főparancsnok javaslatát, amivel 500 ezer új katona behívása lenne a célja.

Zaluzsnij mellett Szirszkijhez kötötték az ukrán hadsereg 2022 őszi ellentámadásának sikereit, amikor Harkiv megye jelentős részét sikerült visszafoglalniuk az orosz erőktől. A tábornokról írt portrénkat itt olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!