16 év börtönt kapott a 22 éves amerikai férfi, aki titkos NATO-dokumentumokat szivárogtatott ki

2024. március 5. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn jelent meg először a bíróság előtt Jack Teixeira, aki tavaly áprilisban titkos NATO-dokumentumokat osztott meg a közösségi médiában. Ahogy az várható volt, a férfi bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy elfogadja a 16 éves börtönbüntetést – írja a Guardian.

A férfi ellen hat vádpontban emeltek vádat a nemzetvédelemmel kapcsolatos titkos információk szándékos megőrzése és továbbítása miatt. A vádak mindegyikére legfeljebb 10 év börtönbüntetés szabható ki. Teixeira mind a hat vádpontban bűnösnek vallotta magát, cserébe összesen 16 év börtönbüntetést kapott.

A vádalku részeként Teixeira köteles részt venni az Egyesült Államok Védelmi és Igazságügyi Minisztériumának kihallgatásán, és vissza kell adnia minden olyan bizalmas anyagot, amely még a birtokában lehet.

Az Egyesült Államok kormányából kiábrándult férfi a massachusettsi 102. hírszerzési támogató századnál szolgált, 2021 óta rendelkezett „szigorúan titkos” biztonsági engedéllyel. A nyomozati iratok szerint 2022. novembere és 2023. áprilisa között mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé a Discord csevegőszobájában. A dokumentumokat ezután a chatszobán kívül is megosztotta néhány tag. Az akkor még csak 21 éves Teixeira nem meggyőződésből tette közzé a dokumentumokat, és nem is azért, mert egy külföldi kormány szolgálatában állt, egyszerűen csak be akart vágódni az online barátai előtt egy eldugott Discord-szerveren, ahova többek közt az orosz–ukrán háború tavaszra tervezett ukrajnai offenzívájáról és Magyarországról is szóló, szigorúan titkos NATO-iratokat töltött fel.

A szivárogtatás az amerikai nemzetbiztonság legsúlyosabb incidensének számít azóta, hogy a WikiLeaks 2010-ben több mint 700 000 titkos dokumentumot tett közzé.

A szivárogtatásról itt írtunk bővebben, Teixeiráról pedig ebben a portrécikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!