Bűnösnek vallja magát az amerikai férfi, aki az ukrajnai offenzívával kapcsolatos titkos NATO-dokumentumokat szivárogtatott ki

2024. március 4. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn jelenik meg a bostoni bíróság előtt a 22 éves Jack Teixeira, aki tavaly áprilisban titkos NATO-dokumentumokat osztott meg a közösségi médiában. A fiatal férfi várhatóan bűnösnek fogja vallani magát az elmúlt évek egyik legsúlyosabb amerikai nemzetbiztonsági incidensének végrehajtásában – írja a Reuters.

Az akkor még csak 21 éves Teixeira nem meggyőződésből tette közzé a dokumentumokat, és nem is azért, mert egy külföldi kormány szolgálatában állt, egyszerűen csak be akart vágódni az online barátai előtt egy eldugott Discord-szerveren, ahova többek közt az orosz–ukrán háború tavaszra tervezett ukrajnai offenzívájáról és Magyarországról is szóló, szigorúan titkos NATO-iratokat töltött fel.

Az Egyesült Államok kormányából kiábrándult férfi a massachusettsi 102. hírszerzési támogató századnál szolgált, 2021 óta rendelkezett „szigorúan titkos” biztonsági engedéllyel. A nyomozati iratok szerint 2022. novembere és 2023. áprilisa között mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé a Discord csevegőszobájában. A dokumentumokat ezután a chatszobán kívül is megosztotta néhány tag. A férfi egyébként annak ellenére fért hozzá a dokumentumokhoz, hogy felettesei 2022 szeptemberében és októberében kétszer is elmarasztalták a titkos információk nem megfelelő kezelése miatt.

A szivárogtatásról itt írtunk bővebben, Teixeiráról pedig ebben a portrécikkünkben olvashat bővebben.

A férfit tavaly április 13-án vettek őrizetbe, és június 16-án emeltek vádat ellene. Azóta az édesanyja Massachusetts állambeli otthonában volt házi őrizetben.

A férfi ellen hat vádpontban emeltek vádat a nemzetvédelemmel kapcsolatos titkos információk szándékos megőrzése és továbbítása miatt. A vádak mindegyikére legfeljebb 10 év börtönbüntetés szabható ki.

Decemberben az amerikai légierő bejelentette, hogy a szivárogtatás miatt fegyelmi eljárást indított 15 személy ellen, és felmentette Sean Riley ezredest annak az egységnek a parancsnoksága alól, amelyhez Teixeira tartozott, miután kiderült, hogy Teixeirai egységének egyes tagjai „nem kevesebb, mint négy különálló esetről rendelkeztek információval, amikor Teixeirai megkérdőjelezhető tevékenységet folytatott”. A jelentés szerint az egység tagjai szándékosan elmulasztották a biztonsági aggályok jelentését. A szivárogtatás után a légierő jelentősen szigorította a titkos dokumentumokhoz való hozzáférést is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!