A NATO-dokumentumok kiszivárogtatója még most is hozzáférhet titkos iratokhoz

2023. április 27. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szövetségi ügyészek szerint Jack Teixeira, a NATO titkos védelmi információinak kiszivárogtatásával vádolt informatikus őrvezető még mindig hozzáférhet titkos anyagokhoz – írja a BBC. A 21 éves, az Egyesült Államok kormányából kiábrándult férfiról, aki a massachusettsi 102. hírszerzési támogató századnál szolgált, és akit április 13-án vettek őrizetbe, ebben a portrécikkünkben olvashat bővebben.

Jack Teixeira egy korábbi, ismeretlen időpontból származó szelfije
Jack Teixeira egy korábbi, ismeretlen időpontból származó szelfije

Az ügyészek ezért azt kérik, hogy a tárgyalásra várva maradjon börtönben, mivel komoly kockázatot jelent az esetleges megszökése. Teixeirának csütörtökön kell megjelennie a fogvatartási meghallgatáson.

A nyomozók még mindig dolgoznak annak felderítésén, hogy hogyan szivárogtatott ki az őrvezető több mint száz oldalnyi titkos dokumentumot, amelyek az amerikai szövetségesekről és az ukrajnai háborúról szóló bizalmas információkat tartalmaztak.

A szerdán benyújtott bírósági dokumentumokban az ügyészek azzal érveltek, hogy Teixeira úr „folyamatos kockázatot jelent mind az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, mind a közösségre nézve”. Azt írják: „Az alperes által hozzáférhetővé tett anyagok jellege – amelyek közül nem mindegyik került nyilvánosságra – alkalmas arra, hogy további, kivételesen súlyos károkat okozzon az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, ha nyilvánosságra kerül.”

Az amerikai légierő közlése szerint Teixeira egységének két vezető tisztjét, a műveleti parancsnokot és a különítményparancsnokot a vizsgálat lefolytatásáig szabadságra helyezték. Emellett ideiglenesen elvették a hozzáférésüket a minősített rendszerekhez és információkhoz.

Az egységet a hónap elején felmentették hírszerzési feladatai alól. A légierő azt is közölte: a vádlott egységének további tagjait is felfüggeszthetik vagy eltávolíthatják, ha a kiszivárgott dokumentumok ügyében folytatott vizsgálat ezt indokolja.

A kiszivárgott hírszerzési anyagok először egy Discord csevegőszobában jelentek meg, amelyet Teixeira állítólag segített adminisztrálni. A dokumentumokat ezután a chatszobán kívül is megosztott néhány tag.

Az FBI közölte: Teixeira 2021 óta „szigorúan titkos” biztonsági engedéllyel rendelkezett, és hogy „élethosszig tartó, kötelező érvényű titoktartási megállapodást” írt volna alá, ha vállalja a szerepét az amerikai légierőnél.

A férfira akár 15 év börtönbüntetés is vár védelmi információk jogosulatlan továbbításának vádja miatt, de vádolják minősített dokumentumok jogosulatlan eltávolításával és megőrzésével is – írja a BBC.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!