Hamász: Előbb a tűzszünet, csak utána a túszok elengedése

2024. március 5. – 09:19

frissítve

Hamász: Előbb a tűzszünet, csak utána a túszok elengedése
Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász kedden közölte, hogy a gázai tűzszünet előtt semmiképp sem kerülhet sor fogolycserére. Annak feltétele, hogy

  • Izrael fejezze be agresszióját,
  • vonuljon ki a Gázai övezet teljes területéről,
  • és biztosítsa a segélyek bejutását az övezetbe.

A Hamász szerint minden más javaslattal Izrael csak az időt húzza. Reagálásuk arra az Egyiptom és Katar által előterjesztett javaslatra érkezett, miszerint kössék össze a túszok elengedését a tűzszünettel.

Biden amerikai elnök kedden azt mondta, hogy ha a Ramadánig nem születik megállapodás, a helyzet Izraelben és különösen Jeruzsálemben „nagyon, nagyon veszélyes” lesz. Amerika ugyanis attól tart, hogy a muzulmán szent hónap alatt Izrael bármilyen katonai lépése tovább fokozná a feszültséget a régióban.


A Hamász visszautasította és sajnálatosnak nevezte azt a hétfőn kiadott ENSZ-jelentést, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a Hamász fegyveresei a gyilkosságok és a túszszedés mellett nemi erőszakot, sőt tömeges nemi erőszakot is elkövettek a dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásuk során.

A Hamász keddi közleménye szerint a jelentésben „nem szerepelnek az állítólagos áldozatok tanúvallomásai, és jelen formájában csak arra szolgál, hogy lejárassák vele a palesztin ellenállás ügyét”.

Az ENSZ azt írta: „a Gázai övezet határvidékén legalább három helyen, köztük a Nova zenei fesztiválon csoportosan elkövetett nemi erőszak is történt”; majd a Gázában jelenleg is fogva tartott izraeli túszokra utalva hozzátette, „jó okkal hihető, hogy a Hamász aktivistái jelenleg is követnek el erőszakos szexuális cselekményeket”.

Jichák Hercog izraeli elnök üdvözölte kedden az ENSZ-jelentést. „A Hamász és szövetségesei tagadni próbálják tetteiket, és menekülnek előlük, de nem sikerül nekik, mert a bizonyítékok egyértelműek és döbbenetesek. A Hamász barbár háborús bűnöket követ el, és most a világ kötelessége, hogy határozottan elítélje és megbüntesse értük” – írta Hercog, és felhívta a figyelmet arra, hogy egyértelmű és közvetlen veszély leselkedik a még mindig a Gázai övezetben túszul fogva tartott izraeli női túszokra.

Egy ENSZ-csoport „egyértelmű és meggyőző” információkat talált arról, hogy a gázai túszokat szexuálisan bántalmazták – mondta Pramila Patten, az ENSZ konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakkal foglalkozó különmegbízottja hétfőn újságíróknak. Ez a szervezet eddigi leghatározottabb megállapítása a támadást követő szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakról.

A Hamász fegyveresei által október 7-én elrabolt túszok fotói Tel-Avivban – Fotó: Dylan Martinez / Reuters
A Hamász fegyveresei által október 7-én elrabolt túszok fotói Tel-Avivban – Fotó: Dylan Martinez / Reuters

A Patten vezette ENSZ-csoport január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe egy olyan misszió keretében, amelynek „célja az október 7-én és az azutáni időszakban a konfliktussal kapcsolatos szexuális erőszakkal kapcsolatos információk összegyűjtése, elemzése és ellenőrzése” volt. A misszió eredményeiről jelentést készítettek, annak megállapításait szemlézte a CNN.

A csoport Izraelben tartózkodása alatt 33 találkozót folytatott, beszéltek az október 7-i támadás túlélőivel és szemtanúival, valamint 50 órányi, a támadásokról készült felvételt is áttekintettek. A missziónak nem sikerült találkoznia az október 7-i szexuális erőszak egyetlen áldozatával sem. „Már az első napon felhívást intéztem a túlélőkhöz, hogy jelentkezzenek. De azt az információt kaptuk, hogy néhányan közülük nagyon speciális traumakezelést kapnak, és nem voltak felkészülve arra, hogy jelentkezzenek” – mondta. A Hamász korábban tagadta, hogy harcosai nemi erőszakot követtek volna el az október 7-i támadás során.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és palesztin tisztviselők szerint egyre több gázai gyerek hal meg éhezésben és dehidratáltságban a segélyek akadozása és a támadások miatt. A WHO csapata „súlyos alultápláltságot, éhen haló gyermekeket, súlyos üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerszükséglethiányt, lerombolt kórházi épületeket” talált az észak-gázai Al-Awda és Kamal Adwan kórházakban tett látogatása során – közölte Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója hétfőn az X-en.

Tedros felszólította Izraelt, hogy biztosítsa a humanitárius segélyek biztonságos és rendszeres szállítását, és állítsa le a harcokat. A palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője vasárnap közölte, hogy 15-re emelkedett azoknak a gyerekeknek a száma, akik kiszáradás és alultápláltság miatt haltak meg Gáza északi részén.

A hétvégén a WHO-csoportt a Kamal Adwan kórházba látogatott, ami az egyetlen gyermekkórház Gáza északi részén. Az intézmény jelentősen túlterhelt. „Az áram hiánya komoly veszélyt jelent a betegellátásra, különösen az olyan kritikus területeken, mint az intenzív osztály és az újszülöttosztály” – írtaTedros az X-en.
(CNN)

Az Irán által támogatott húszik hétfőn két hajó ellen is ballisztikus rakétát lőttek ki Jemenből, amelyek az amerikai parancsnokság szerint eltaláltak és megrongáltak egy svájci tulajdonú konténerhajót az Ádeni-öbölben. Néhány órával később az Egyesült Államok úgynevezett „önvédelmi csapásokat hajtott végre két cirkálórakéta ellen, amelyek közvetlen fenyegetést jelentettek a térségben lévő kereskedelmi hajókra és az amerikai haditengerészet hajóira”.

Fegyveres húszik – Fotó: Khaled Abdullah / Reuters
Fegyveres húszik – Fotó: Khaled Abdullah / Reuters

A húszik korábban azt mondták, hogy a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi hajózás ellen intézett támadásaik célja, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre és szövetségeseire a gázai háború leállítása érdekében. A csoport többször is kijelentette, hogy a Vörös-tengeren folytatott műveleteit befejezi, amint Izrael leállítja a háborút és feloldja a palesztin terület elleni támadást. (CNN)

  • Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke azonnali tűzszünetet követel Gázában a következő hat hétre. Az alelnök felszólította Izraelt, hogy jelentősen növelje meg a segélyek szállítását.
  • Netanjahu egészségi állapota miatt elmaradt egy hétfőre tervezett találkozó, amelyen az izraeli „ramadánra való biztonsági felkészülést” vitatták volna meg.
  • A palesztin miniszterelnök szerint Izrael támogatóinak szégyenkezniük kellene.
  • A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli erők megöltek egy 16 éves fiút Ciszjordániában, a Rámalláh melletti al-Amari táborban tartott rajtaütés során.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!