ENSZ: Meggyőző információk vannak arról, hogy a Gázában fogva tartott túszokat megerőszakolták

2024. március 5. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ENSZ-csoport „egyértelmű és meggyőző” információkat talált arról, hogy a gázai túszokat szexuálisan bántalmazták – mondta Pramila Patten, az ENSZ konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakkal foglalkozó különmegbízottja hétfőn újságíróknak. Ez a szervezet eddigi leghatározottabb megállapítása a támadást követő szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakról.

A Hamász fegyveresei által október 7-én elrabolt túszok fotói Tel-Avivban – Fotó: Dylan Martinez / Reuters
A Hamász fegyveresei által október 7-én elrabolt túszok fotói Tel-Avivban – Fotó: Dylan Martinez / Reuters

A Patten vezette ENSZ-csoport január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe egy olyan misszió keretében, amelynek „célja az október 7-én és az azutáni időszakban a konfliktussal kapcsolatos szexuális erőszakkal kapcsolatos információk összegyűjtése, elemzése és ellenőrzése” volt. A misszió eredményeiről jelentést készítettek, annak megállapításait szemlézte a CNN.

A csoport Izraelben tartózkodása alatt 33 találkozót folytatott, beszéltek az október 7-i támadás túlélőivel és szemtanúival, valamint 50 órányi, a támadásokról készült felvételt is áttekintettek. A missziónak nem sikerült találkoznia az október 7-i szexuális erőszak egyetlen áldozatával sem. „Már az első napon felhívást intéztem a túlélőkhöz, hogy jelentkezzenek. De azt az információt kaptuk, hogy néhányan közülük nagyon speciális traumakezelést kapnak, és nem voltak felkészülve arra, hogy jelentkezzenek” – mondta. A Hamász korábban tagadta, hogy harcosai nemi erőszakot követtek volna el az október 7-i támadás során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!