A palesztin hatóságok azt állítják, hogy az izraeli erők megöltek egy 16 éves fiút Ciszjordániában

2024. március 4. – 05:54

frissítve

A palesztin hatóságok azt állítják, hogy az izraeli erők megöltek egy 16 éves fiút Ciszjordániában
Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli erők megöltek egy 16 éves fiút Ciszjordániában, a Rámalláh melletti al-Amari táborban tartott rajtaütés során. A minisztérium szerint Musztafa Abu Shalbakot megölése a kora reggeli órákban történt. A WAFA palesztin hírügynökség szerint összecsapások törtek ki, amikor az izraeli erők megrohamozták a tábort, „amelynek során éles lövedékeket lőttek ki palesztin fiatalokra”, Shalbak a nyakán és a mellkasán sebesült meg. A fiú holttestét hétfőn tömeg vitte végig Ramallahban a temetése előtt.

A Reuters beszámolója szerint az izraeli hadsereg nem reagált azonnal az incidenssel kapcsolatos megkeresésre. A palesztin külügyminisztérium szerint az izraeli hatóságok „elviselhetetlen pokollá” teszik a ciszjordániai palesztinok életét a razziákkal és letartóztatásokkal. Arra figyelmeztettek, hogy „komoly veszélyek” fenyegetnek, amelyek Ciszjordániát „erőszakba és anarchiába” sodorják. A gázai háborúval párhuzamosan Ciszjordániában is elszabadult az erőszak, és mér legalább 400 palesztin halt meg az izraeli katonákkal való összecsapásokban az elmúlt hónapokban.

(Reuters)

Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke „szisztematikus bűnözéssel” vádolta meg Izraelt, és azt mondta, hogy az Izraelt támogató országoknak „szégyellniük kellene magukat”. Az izraeliek által megszállt Rámalláhban tartott ügyvivő kormányülés megnyitóján Shtayyeh azt mondta, hogy Izraelnek lehetővé kell tennie, hogy a Gázai övezet északi részén élők visszatérhessenek otthonaikba, hogy a nemzetközi intézmények az egész Gázai övezetben, különösen északon működhessenek, és hogy az ENSZ intézményein és az érintett feleken keresztül segélyeket juttassanak el hozzájuk.

„Akiket Gázában megölnek, azok nem számok, hanem gyerekek, és az Izraelt támogató és vele üzletelő országoknak szégyellniük kell magukat az álláspontjuk miatt” – fogalmazott azzal, hogy mégis mit érnek el a tej visszatartásával a csecsemőknél azon túl, hogy éhhalálnak teszik ki őket?

Az izraeli kormány nem más, mint egy gyilkos csoport, amely szisztematikus bűnözést, gyilkosságot és bosszút gyakorol – mondta. (Guardian)

Netanjahu egészségi állapota miatt elmaradt egy hétfőre tervezett találkozó, amelyen az izraeli „ramadánra való biztonsági felkészülést” vitatták volna meg. A hírek szerint tegnap influenza miatt hiányzott a kormányülésről. A ramadán várhatóan március 10-én kezdődik. (Guardian)

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke azonnali tűzszünetet követel Gázában a következő hat hétre. Az alelnök felszólította Izraelt, hogy jelentősen növelje meg a segélyek szállítását. Frissítés: Hamászt pedig arra, hogy fogadják el az ajánlatot, legyen tűzszünet és engedjék szabadon a túszokat, engedjék egyesülni a családokat, írja a BBC.

Kamala Harris szerint a hathetes fegyverszünet időt adna arra, hogy minden túszt szabadon engedjenek, és jelentős mennyiségű segélyszállítmány tudjon eljutni a palesztin területen élőkhöz.

Kamala Harris vasárnap egy alabamai eseményen úgy fogalmazott: az emberek éheznek Gázában, olyan családokat láttak, akik állati takarmányt esznek, a csecsemők alultápláltak.

Izrael képviselői vasárnap kihagyták a kairói béketárgyalást, mert a Hamász elutasította azt a követelésüket, hogy árulják el azoknak a túszoknak a neveit, akik még életben vannak. Az USA szerint jól haladnak a tűzszünetről szóló tárgyalások, de a Hamász egyik képviselője azt mondta, hogy a következő két napban nem valószínű, hogy meg tudnak egyezni, mert több olyan pont is van, amiben nincs egyetértés.

  • Megérkezett a Hamász delegációja Kairóba, hogy tárgyaljanak a tűzszünetről.
  • Halál minden zsidóra – kiabálta egy tinédzser Zürichben, miközben megkéselt egy ultraortodox zsidót.
  • A Hamász egyik tisztviselője szerint akár 1-2 napon belül megállapodhatnak a tűzszünetről, amennyiben Izrael teljesíti a követeléseiket, például teljesen kivonul Gázából.
  • Vasárnapra lezárult az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata a csütörtöki, több mint száz halálos áldozattal járó gázai ételosztásról, az IDF hivatalos álláspontja az, hogy az izraeli katonák nem támadtak rá a konvojra, a legtöbben pedig azért haltak meg, mert agyontaposták egymást.
  • Izrael hajlandó átgondolni, hogy mégsem olyan dallal indulnak az Eurovíziós dalfesztiválon, amiben megemlítik a Hamász október 7-ei terrortámadását.
  • 15 gyerek halhatott meg a napokban alultápláltságban vagy kiszáradásban egy gázai kórházban.
  • Izrael képviselői ma kihagyták a kairói béketárgyalást, mert a Hamász elutasította azt a követelésüket, hogy árulják el azoknak a túszoknak a neveit, akik még életben vannak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!