Szijjártó: Fizika és matematika kérdése, hogy orosz gáz nélkül nem lehetne az országot ellátni

2024. március 2. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a törökországi Antalyában folytatott diplomáciai nagyüzemet, ennek során egyik felszólalásában az energiaellátásról is beszélt az MTI beszámolója szerint. Többek közt elmondta az energetikai témájú panelbeszélgetésen, szerinte az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai kérdés, márpedig az európai vitákat az ideológiai megközelítés jellemzi.

A miniszter nem kertelt, kijelentette: az energiaellátáshoz infrastruktúrára van szükség, így addig ez határozza meg, honnan lehet energiahordozókat vásárolni, „legalábbis amíg nem találják fel, hogyan lehet a földgázt vagy a kőolajat hátizsákban elszállítani”. A nemrég még Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel vidáman beszélgető Szijjártó közölte, a kormány felelőssége az ország ellátásbiztonságának garantálása. Így folytatta:

„Ezért világossá is tettük, hogy nem vagyunk hajlandóak feláldozni az energiabiztonságunkat egy olyan háborúban, amely nem a mi háborúnk.”

Felelevenítette, hogy Magyarország mentességet kapott az Oroszországgal szemben bevezetett energetikai szankciók alól, hisz szerinte az orosz energiahordozók nélkül nem lehetne ellátni az országot. „Ez fizika és matematika kérdése” – jelentette ki. Szerinte a kormány elégedett az energetikai együttműködéssel Oroszországgal, még ha „ennek kimondásához kell is ma némi bátorság Európában”.

Szijjártó azt mondta uniós kollégáinak, hogy ha ugyanolyan áron (tehát nagyon drágán), mennyiségben és ütemezéssel tudják garantálni Magyarország energiaellátását, mint az oroszok, akkor ezt ki lehet váltani. Később elmondta mégis, Magyarország a diverzifikáláson dolgozik, Törökország idén már 275 millió köbméter földgázt fog szállítani. Emellett az ún. Zöld Energiafolyosón gázt fognak majd a Fekete-tenger alatt szállítani Azerbajdzsánból és Grúziából.

Az atomenergiáról is beszélt, megismételve a kormányzati álláspontot, miszerint Magyarország számára elfogadhatatlan lenne a nukleáris energia kizárása a tisztának minősülő energiaforrások közül. Azt is elmondta, az ország fél évszázada együttműködik az oroszokkal e téren, de a paksi bővítés alvállalkozói közt vannak amerikai, német és francia cégek is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!