Nem árulja el az Energiaügyi Minisztérium, hogy miért a magyarok kapják a legdrágábban az orosz gázt Európában

2023. május 4. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a világpiaci árnál drágábban kapja az oroszoktól a gázt, de az Energiaügyi Minisztérium nem nagyon akarja elmondani, hogy pontosan miért – írja a Népszava.

A lap szerint két éve a magyar kormány arról beszélt, hogy az oroszokkal kötött 15 éves gázbeszerzési szerződés tarifája lehetővé teszi, hogy Magyarország a világpiaci árnál olcsóbban kapja a gázt. Ugyanakkor a KSH adatai alapján 2023 januárjában az oroszok a két hónappal korábbi, irányadó európai tőzsdei árnál tíz százalékkal többet kérhettek a gázért – írja a Népszava. Ráadásul az orosz gázért Magyarország fizet a legtöbbet Oroszországnak az európai országok közül.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint joggal merül fel annak a gyanúja, hogy az Orbán-kabinet mégis csak előnytelen gázbeszerzési megállapodást kötött az oroszokkal, és indokoltnak látja a szerződés módosítását. A képviselő írásban kérdezte meg az Energiaügyi Minisztériumot, hogy mi az oka a magas gázárnak.

A kabinet nem erősítette meg, de nem is cáfolta a becsléseket. „A hosszú távú gázszállítási szerződések üzleti titoknak minősülnek, vagyis a kérdésekben szereplő állítás nem a tények ismeretén alapul” – írta válaszul Koncz Zsófia, az EM parlamenti államtitkára. Koncz emellett a 13 évvel ezelőtti MSZP-kormány hibáit hozta fel válaszlevelében, valamint a szankciókat okolta a magas gázárakért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!