Még több gáz érkezik Oroszországból

2023. október 22. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Többletgázt szállít az orosz Gazprom a következő télen Magyarországnak, míg Kínának a szerződéses kötelezettségeken felül további 600 millió köbmétert küld idén – mondta TASZSZ hírügynökségnek Alekszej Miller, a Gazprom főnöke a Reuters beszámolója szerint.

Vlagyimir Putyin a héten mindkét ország vezetőjével találkozott Kínában, és elkísérte az útra Miller is. Orbán Viktor és az orosz elnök a gáz- és olajszállításokról is egyeztetett kedden a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint. A magyar kormányfő volt a kínai Egy övezet, egy út fórum egyetlen uniós vezetője.

A találkozó után Orbán köszönetet mondott, hogy a Roszatom Magyarország nagyszerű partnere maradt, és a Gazprom betartotta a szerződésben foglaltakat. „Elnök úr, tudja, milyen Magyarország, mik a lehetőségei. Amit ma tehetünk, azt megtesszük. Megmentünk mindent, amit lehet a kétoldalú kapcsolatainkból” – fogalmazott Orbán, és hozzátette:

„Érdekünkben van az együttműködés fenntartása nemcsak az eszmecsere szintjén, de a gazdaság szintjén is, amíg lehet.”

A Reuters cikke szerint a Gazprom igyekszik kompenzálni az orosz-ukrán háború kezdete óta elvesztett európai piacainak nagy részét. Az Európai Unió az elmúlt másfél évben erőteljesen csökkentette függőségét az orosz energiától, de az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása sem segítette a Gazprom helyzetét.

Az orosz cég vezetője egy interjúban azt mondta, hogy a Magyarországra irányuló gázszállítások idén 1,3 milliárd köbmétert tettek ki, és megállapodás van arról, hogy a következő télen folyamatosan további mennyiségeket fognak szállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!