A svéd médiát sem hagyja hidegen, hogy a magyar Országgyűlés végre dönthet a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról

2024. február 26. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Maratoni üléssel indult el hétfőn a parlament tavaszi szezonja: a kegyelmi botrány óta először szólalt fel a parlamentben Orbán Viktor, ahol az ellenzéki képviselők is kérdezhetik a miniszterelnököt. Ma elfogadják Novák Katalin lemondását, majd rögtön meg is választják az utódját, Sulyok Tamást. Közben pedig – közel két évnyi halogatás után – döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról is.

Utóbbi a svéd médiát sem hagyja hidegen, az egyik legnagyobb internetes napilap, a Dagens Nyeheter címlapja például hétfőn kora délután így nézett ki:

„Svédország NATO-tagsága növeli Magyarország biztonságát, ezért kérem a képviselőket, hogy szavazzák meg ezt a határozatot” – mondta Orbán Viktor a felszólalásában a svéd lap közvetítése szerint. A lap azt írja, a svéd NATO-csatlakozásról szóló döntés várhatóan valamikor délután 4 óra után születik meg. „A magyar parlament szavazását több országból is figyelemmel kísérik, a sajtóteremben és a fotósok standjánál is telt ház van a parlamentben”.

Rögtön a vezető hír alatt Vadai Ágnes, a DK politikusa átható, a cím: „Az ellenzék szerint Orbán Viktor betartja a Svédországnak tett NATO-ígéretet”.

„A Duna keleti partján áll Budapest legnagyobb turisztikai látványossága és az ország legnagyobb épülete, a Parlament. És most itt játszódik Svédország hosszú és drámai NATO-útjának utolsó felvonása is” – olvasható a cikkben.

„A helyzet az, hogy Orbán kiadta a parancsot. Az új államfő pedig Orbán szolgája lesz. Ha Orbán azt mondja, hogy aláírja, akkor alá kell írnia. Sosem lehet száz százalékig biztosat mondani, mert Orbánról beszélünk. De azt gondolom, hogy ez most egy sima menet lesz” – mondta a ratifikációról Vadai Ágnes a svéd lapnak. Vadai szerint egyébként a késlekedést Orbán „személyes hiúsága” is okozta, mert „szereti magát a címlapokon látni”.

A Dagens Nyeheter egy harmadik cikkben is részletesen foglalkozik a svéd NATO-csatlakozás folyamatának hétfőn várható fejleményeivel. Ebben elmagyarázzák, hogy mi várható a mai szavazáson, és utána hány napja van aláírni vagy visszaküldeni a ratifikációt az államfőnek. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csak azután küldet hivatalos meghívást Svédországnak a katonai szövetségbe, amint az összes tagország jóváhagyása beérkezett. Nem véletlen tehát, hogy a svéd nyilvánossá szoros figyelemmel követi a magyar parlament ülésének alakulását.

Az ülést a Telexen percről percre közvetítjük.

A svéd média múlt héten kiemelten foglalkozott Ulf Kristersson svéd kormányfő budapesti látogatásával is, és az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatójáról is beszámoltak. A Dagens Nyheteren például egy kritikusabb véleménycikk is megjelent Tomas Ramberg politikai publicistától, aki szerint Kristersson meghajolt mind Orbán, mind Recep Tayyip Erdoğan török elnök előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!