Kristersson fejet hajtott Orbán előtt a svéd lapok szerint

2024. február 23. – 17:04

Kristersson fejet hajtott Orbán előtt a svéd lapok szerint
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Természetesen a svéd média is beszámolt Ulf Kristersson svéd kormányfő budapesti látogatásáról, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatójáról.

A Dagens Nyheter cikke azzal nyit, hogy nem volt egyszerű megszervezni a találkozót a két ország viszonya miatt. Leírják, hogy Magyarország másfél évet várt a ratifikálással, miközben Európában háború zajlik, illetve a két ország már évtizedek óta együttműködik katonailag. Ráadásul a 2022-es madridi NATO-csúcson Budapestnek még semmi gondja nem volt a svéd csatlakozással.

Az újság arról ír, Orbánnak megfelelt, hogy Kristersson és népes delegációja Budapestre látogatott, viszont a bizalmat egy évbe telt újjáépíteni Orbán szavai szerint. A cikk felidézi, hogy egy időben az volt a mondás, hogy a Fidesz-frakció megosztott a csatlakozás kérdésében amiatt, ahogy Svédország más ügyekben Magyarországgal bánik. Kristersson korábban még azt mondta, nem akar tárgyalni Budapesttel a NATO-csatlakozásról, és csak annak magyar támogatása esetén utazna Magyarországra. Felemlegetik még, hogy Orbán Viktor kormánya többször megígérte, nem utolsóként fogja az ország ratifikálni a svéd csatlakozást.

Idézik még azt is, hogy Kristersson nem akarta minősíteni a magyar demokrácia állapotát, inkább a közös pontokra helyezte a hangsúlyt. Írnak még arról is, a négy új Gripenről és a szervizről szóló szerződések tárgyalásai már 2021-ben, a svéd NATO-csatlakozás ötlete előtt elkezdődtek.

A Dagens Nyheteren egy kritikusabb véleménycikk is megjelent Tomas Ramberg politikai publicistától. Szerinte Kristersson meghajolt mind Orbán, mind Recep Tayyip Erdoğan török elnök előtt (a törökök voltak az utolsó előttiek, akik hozzájárultak a svéd csatlakozáshoz). Összeveti a szerző Kristersson korábban elmondott szavait arról, hogy Svédországot minden polgárának élete árán is védelmeznie kell, illetve Orbán mondatát, miszerint a NATO-tagok meghalnak egymásért.

Pedig a svéd kormány egy ideig kellemetlen legyekként próbálta elhessegetni Orbánék szurkálásait. Megemlíti a szerző, hogy a Gripen-üzlet nem feltétlenül volt összekötve a csatlakozás kérdésével, sőt még a részleteit sem ismerjük, többek közt a pénzügyi feltételeket. Mindeközben a svéd kormány régóta kritikus a magyarországi emberi jogokkal, demokráciával, jogrenddel szemben. Ulf Kristersson Mérsékelt Pártja is sűrűn kritizálta Budapestet emiatt, de most nem emiatt utazott ide a miniszterelnök.

Az Aftonbladet Magyarország Jas repülőket vesz Svédországtól címmel írt cikket, kiemelve a négy Jas 39 Gripen harci repülőgép tervezett vásárlását. Kiemelték Kristersson szavait arról, hogy a Gripenek Svédország büszkeségei, amiket magukkal visznek a NATO-ba. A cikk említést tett még róla, hogy a jelenlegi magyar Gripen-flotta svéd támogatásáról 2036-ig szóló szerződést írtak alá a felek.

A lap csak ezek után tér rá arra, hogy végre a magyar parlament is támogatni óhajtja Svédország NATO-tagságát. Orbánt idézve azt írják, a magyarok lezárják ezt a fejezetet, illetve hogy a NATO-tagok „készek meghalni egymásért”. Az egymásért való harc előfeltétele Orbán szerint a kölcsönös tisztelet, emelte ki az Aftonbladet. Az újság idézi Orbán reggeli rádióinterjúját is, amiben azt fejtegette, a két országnak el kell fogadnia a másik különbségeit, és hogy Magyarországnak másféle keresztény értékei vannak. Különbség még szerinte, hogy a svédek az ukrajnai háborút, a magyarok a békét támogatják, de a két ország nem akar összeházasodni, csak együtt élni.

Az Expressen is a katonai egyezményt és a vadászgépek vásárlását emeli ki. Idézik Orbánt, aki a bizalom újraépítéséről beszélt. Megjegyzik a TT hírügynökségre hivatkozva, hogy korábban már született egy megállapodás az új Gripenekről, de az a jövő héten érvényét vesztette volna, ami után drágábban lehetett volna megvenni a repülőket. Orbán a lap szerint azt mondta, a katonai megállapodás az alapja, amire a svéd NATO-csatlakozás magyar igenjét lehet építeni. Természetesen az Expressen is kiemeli Orbán „kész vagyunk meghalni egymásért” mondatát.

Akit pedig érdekel Orbán Viktor angolul elmondott beszédének kivonata svéd felirattal, itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!