Újdonságként tálalja a kormány a svéd Gripenek érkezését, pedig már több mint egy éve tervben van, hogy idén jönnek

2024. február 23. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 4 darab JAS 39 Gripen-vadászgépet vesz még az eddig lízingelt 14 Gripen mellé – jelentette be Orbán Viktor a svéd miniszterelnökkel, Ulf Kristerssonnal tartott sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten. Nem sokkal később Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is közleményben erősítette meg, hogy négy új Gripennel erősödik a Magyar Honvédség.

Csakhogy Szalay-Bobrovniczky már 2022 végén, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár „The Bold Truth About Hungary” című műsorában bemutatott egy táblázatot, amin tényként van feltüntetve a Gripenek 2024-es érkezése. A táblázaton fel van tüntetve a már korábban lízingelt 14 vadászgép, és 2024-re van beütemezve további 4 beszerzése:

Forrás: The Bold Truth About Hungary 2022. november 30-i adása
Forrás: The Bold Truth About Hungary 2022. november 30-i adása

2023 elején Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka az Aranyas magazinban szintén tényként jelentette be, hogy új gripenek érkeznek. „Az L-39NG-ken kívül négy új Gripen is érkezik a Puma század állományába” – mondta.

Arról, hogy már legalább másfél éve tervben van a gripenek beszerzése, Orbán nem tett említést a pénteki sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök csak arról beszélt, az első Orbán-kormány alatt még nem tudtak annyi Gripent venni, amennyit akartak volna, így most bővítik a flottát, 4 darab JAS 39 Gripen géppel, és a már meglévő szerződéseket is meghosszabbítják, mert azok most futnának ki. „A megváltozott biztonsági környezetben – így kell hívni az orosz-ukrán háborút a diplomácia nyelvén – ennek különös jelentősége van” – mondta.

Kristersson ehhez annyit tett hozzá, a magyarok eddig 14 Gripent lízingeltek, ezek 2026-ban Magyarország tulajdonába fognak kerülni.

A honvédelmi miniszter szintén nem említette, hogy mióta tervezte a kormány a gripenek beszerzését, és mikor állapodtak meg erről a svédekkel. A Honvédelmi Minisztérium közleményében mindössze annyit írt, „Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt […] a meglévő 14 JAS-39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé ezért a magyar kormány további négy JAS-39C beszerzéséről döntött”.

A tárca tájékoztatása szerint a felek a flotta bővítése mellett a svédek által nyújtott logisztikai szolgáltatások hosszú távú, tíz éves meghosszabbításáról, valamint kiképzési együttműködésről is megállapodtak – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!