Ukrajna tavaly megháromszorozta a fegyvergyártását

2024. február 25. – 15:11

frissítve

Ukrajna tavaly megháromszorozta a fegyvergyártását
Rusztem Umerov – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rusztem Umerov, Ukrajna védelmi minisztere kijelentette, hogy országa azért veszít területet az Oroszországgal vívott háborúban, mert a nyugati partnerek által ígért fegyverek 50 százaléka nem érte el időben Kijevet – írja a Guardian.

Umerov azt mondta: csapatai több ezer erődített állást alakítottak ki, azonban a beígért nyugati felszerelések késedelme kudarchoz és veszteséghez vezetett a csatatéren.

Mivel a washingtoni képviselőház republikánusai blokkolják az amerikai katonai segélycsomagot, az ukrán fegyveres erők kifogynak a légvédelmi rakétákból és a tüzérségi lövedékekből. Emellett a nemzetközi koalíció által ígért F-16-osok sem érkeztek meg, valószínűleg csak valamikor tavasszal várhatóak. Umerov szerint egyetlen ország sem nyerhet háborút légi fölény nélkül.

A muszlim, krími tatár származású Umerov szeptember óta tölti be posztját – róla itt olvashat bővebben. Elődjét, Olekszij Reznikovot a minisztériumát érintő korrupciós botrányok sorozata után menesztették.

„Számomra a háború idején a korrupció rosszabb, mint a terrorizmus” – mondta a védelmi miniszter. Hozzátette, más kormányzati szervekkel együttműködve intézkednek a korrupciós útvonalak felszámolásáról.

Ukrajna a tavalyi év során megháromszorozta fegyvergyártását, és jelenleg 500 vállalat dolgozik az ország védelmi szektorában – mondta Olekszandr Kamisin, az ország stratégiai iparágainak minisztere a vasárnapi interjújában. Az MTI híre szerint Kamisin hozzátette, hogy az idén Ukrajna „a lőszergyártás jelentős mértékű növelését” is tervezi.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök elmondta, hogy Ukrajna arra számít, hogy idén 11,8 milliárd dollár (42,4 ezermilliárd forint) összegű gazdasági támogatást kap az Egyesült Államoktól, valamint 18 milliárd eurós (70 ezermilliárd forint) támogatási összeggel számol az EU felől. Kijevnek 2024-ben 37 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell szembenéznie.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap bejelentette, hogy a statisztikáik szerint

31 000 ukrán katona halt meg eddig a háborúban.

A legutóbbi ilyen számot még 2022 végén közölte az ország, akkor 13 000 elesett katonáról számoltak be. Zelenszkij a sérültek számát nem tette közzé, mert az „segítheti Oroszország katonai terveit” – írja a Reuters.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás villámháborúnak indult, de Ukrajna ellenállt, sőt, 2022 nyarától látványos ellentámadásra is képes volt. Flotta nélkül is visszaszorította az orosz hadihajókat Odesszától, visszafoglalta Herszont, Harkivtól 120 kilométerrel eltolta a frontvonalat, Zaporizzsját pedig sikeresen megóvta az orosz támadástól. A 2023-as ellentámadás azonban szárazföldi kudarccal zárult, és ugyan a Fekete-tengeren sikereket értek el az ukránok, de egy héttel ezelőtt fel kellett feladniuk egy stratégiailag is fontos várost Kelet-Ukrajnában. Helyszíni riportunkat a jelenlegi ukrán helyzetről itt olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!