A magyar kormány is átengedte, elfogadták az új szankciókat

2024. február 23. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa pénteken elfogadta az új szankciós csomagot azok ellen, akik felelősek az Ukrajna elleni orosz invázióért és „akik jelentős támogatást nyújtanak ehhez” – jelentette be a tagállamokat képviselő testület. Az intézkedésekről – ahogy az előző 12 esetben is – egyhangúlag kellett dönteniük. A Tanács már szerdán elvi egyezséget kötött róla, de ezt a kormányoknak – írásbeli eljárással – hivatalosan meg kellett erősíteniük.

Összesen 106 magánszemélyt és 88 szervezetet vagy céget adtak hozzá a szankciós listához. Előbbiek nem léphetnek be az EU területére, és a jogi személyekhez hasonlóan minden uniós vagyonukat zárolják. A tanácsi közlemény szerint főleg katonai és védelmi érdekeltségeket, valamint olyanokat vettek célba, akik ukrán gyerekek deportálásáért és átneveléséért felelnek.

Bővült az importkorlátozások alá vont cégek jegyzéke is, amire először vettek fel kínai vállalatokat. A Financial Times korábban arról írt, hogy a magyar kormány a kínai cégek miatt blokkolta a tervezet elfogadását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy előző szankciós csomagnál azt fejtegette, hogy ha az EU kínai vállalatok ellen vezetne be büntetőintézkedéseket, az „biztosan elmérgesítené, sőt talán még el is lehetetlenítené” a kapcsolatot az országgal, és egyfajta negatív spirál alakulhatna ki a válaszreakciókból, ezért akkor még nem támogatott ilyen intézkedéseket.

A Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a magyar kormány valóban megpróbálta kimazsolázni a kínai cégeket a tervezetből, de ezt nem érte el. Cserébe gyakorlatilag kivételt tesznek egyes elektronikus termékeknél, amelyek drónok előállításához is szükségesek, de a nukleáris beruházásoknál is fontosak. A tervet készítő Európai Bizottság biztosította róla a kormányt, hogy egy korábbi, kifejezetten a paksi atomerőmű-bővítés miatt bevezetett mentesség az új intézkedésekre is érvényes.

Szijjártó Péter a Tanács hétfői külügyminiszteri ülése után már arra célzott, hogy a kormány jóváhagyja a csomagot. Úgy fogalmazott, hogy sikerült „kigyomlálni” a „magyar érdekeket sértő intézkedéseket”. Az MTI külön visszakérdezett, hogy ezek szerint átengedte-e a szankciókat, amire elismerte: „a vétónak ebből a szempontból nincs értelme”, de a csomag ettől még szerinte a korábbiakhoz hasonlóan rossz döntés és csak látszatintézkedés az orosz invázió kezdetének második évfordulójára.

Az újonnan felvett négy kínai cég mellé akad például szerb, indiai és török vállalat is. Ők az indoklás szerint a kereskedelmi korlátozások megkerülésében érintettek, míg több orosz vállalatot a hadiipari részvételük miatt vettek fel a listára. A korlátozásokat dróngyártáshoz szükséges alkatrészekre is kiterjesztették.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!