Az uniós tagállamok megegyeztek az orosz invázió miatt a 13. szankciós csomagról

2024. február 21. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Elvi megállapodást kötöttek az Európai Unió Tanácsa az orosz invázió miatti 13. szankciós csomagról, jelentette be X-en (a volt Twitteren) a testület soros belga elnöksége. Az uniós országok minisztereit képviselő intézmény egyhangúlag dönt a szankciókról. A mostani egyezség a belga elnökség szerint politikailag eggyel lejjebbi, nagyköveti szinten született és a csomagot formálisan Oroszország Ukrajna elleni nyílt támadásának második évfordulójára fogadhatják el írásbeli eljárással.

A Politico szerint az intézkedésekkel nagyjából 200 új nevet adnak hozzá a szankciós listához. A rajta szereplő magánszemélyek nem léphetnek be az EU területére, és a felvett szervezetekhez, cégekhez hasonlóan minden uniós vagyonukat zárolják. Az eddigi listát is hat hónappal meghosszabbították (ezt félévente ismét jóvá kell hagyni). A lap nem ír róla, hogy bárkit is lehúztak volna erről.

Bővült az importkorlátozások alá vont cégek jegyzéke is. Erre – a Politico mellett az Euronews szerint is – először vettek fel kínai cégeket. A Financial Times korábban arról írt, hogy a magyar kormány a kínai vállalatok miatt blokkolta a tervezet elfogadását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy előző szankciós csomagnál azt fejtegette, hogy ha az EU kínai vállalatok ellen vezetne be büntetőintézkedéseket, az „biztosan elmérgesítené, sőt talán még el is lehetetlenítené” a kapcsolatot az országgal, és egyfajta negatív spirál alakulhatna ki a válaszreakciókból, ezért akkor még nem támogatott ilyen intézkedéseket.

A Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a magyar kormány valóban megpróbálta kimazsolázni a kínai cégeket a tervezetből, de ezt nem érte el. Cserébe gyakorlatilag kivételt tesznek egyes elektronikus termékeknél, amelyek drónok előállításához is szükségesek, de a nukleáris beruházásoknál is fontosak. A tervet készítő Európai Bizottság biztosította róla a kormányt, hogy egy korábbi, kifejezetten a paksi atomerőmű-bővítés miatt bevezetett mentesség az új intézkedésekre is érvényes.

Szijjártó Péter a Tanács hétfői külügyminiszteri ülése után már arra célzott, hogy a kormány jóváhagyja a csomagot. Úgy fogalmazott, hogy sikerült „kigyomlálni” a „magyar érdekeket sértő intézkedéseket”. Az MTI külön visszakérdezett, hogy ezek szerint átengedte-e a szankciókat, amire elismerte: „a vétónak ebből a szempontból nincs értelme”, de a csomag ettől még szerinte a korábbiakhoz hasonlóan rossz döntés és csak látszatintézkedés a kétéves évfordulóra.

Az Euronews úgy tudja, török és észak-koreai vállalatok is feketelistára kerültek. A cégeket azzal vádolják, hogy fejlett technológiával és az EU-ban gyártott katonai termékekkel látják el Oroszországot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!