Az izraeli védelmi miniszter szerint megtörték a Hamász harci szellemét

2024. február 18. – 13:02

frissítve

Az izraeli védelmi miniszter szerint megtörték a Hamász harci szellemét
Fotó: Abed Zagout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joav Galant izraeli védelmi miniszter meg van győződve arról, hogy a négy hónapja tartó háborúban sikerült megtörni a palesztin Hamász-milíciák harci szellemét. A hadsereg vezetőivel tartott megbeszélésen a miniszter azt mondta: erre utal az, hogy a Nasszer kórházban 200 terrorista adta meg magát, több tucat további fegyveres pedig az Amal kórházban. A Hamász gázai vezetője, Jahja esz-Szinvár közben elveszítette a kapcsolatot a külvilággal, miután el kellett bújnia az izraeli biztonsági erők elől. „A Hamász gázai lerakata nem válaszol, senki nem maradt, akivel lehetne beszélni” – mondta a védelmi miniszter. Joav Galant szerint szervezett katonai erővel már csak a Gázai övezet középső részén és délen Rafahnál, az egyiptomi határ közelében rendelkezik a palesztin terrorszervezet. (Tagesschau)

„Ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását” – mondta vasárnap Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki azzal vádolta Izraelt, hogy népirtást követ el Gázában. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit. „Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között” – mondta Netanjahu.

A legfőbb brazil zsidó szervezet, a Brazil Izraelita Szövetség szerint Lula megjegyzései „sértik a holokauszt áldozatainak és leszármazottaiknak az emlékét”.

Mint írtuk, Lula da Silva az Afrikai Unió csúcstalálkozóján nevezte népirtásnak a Gázai övezetben zajló háborút, és azt mondta, hogy ez nem katonák vívott háború. „Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel.”

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az X-en közölte, bekéretik a brazil nagykövetet. „Senki sem vitathatja el Izrael jogát az önvédelemhez” – mondta Kac.

A brazil államfő először terrorcselekményként ítélte el a radikális iszlamista Hamász tavaly október 7-i támadását Izrael déli része ellen, amiben mintegy 1200-an vesztették életüket. Lula da Silva azóta egyre több bírálatot fogalmazott meg Izrael Gázai övezetben indított hadműveletével kapcsolatban. Többek között kifogásolta azt is, hogy nyugati országok felfüggesztették az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA) támogatását, miután Izrael azzal vádolta az UNRWA-t, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz. Valamint támogatta Dél-Afrika Izrael ellen népirtás miatt indított perét a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ).

A bíróság január végén a népirtásnak minősülő tettek megakadályozására kötelezte Izraelt. Az ICJ döntésről itt írtunk részletesen.

(BBC, MTI)

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök vasárnap azzal vádolta Izraelt, hogy népirtást követ el a Gázai övezetben élő palesztin civilek ellen. „Ami a Gázai övezetben történik, az nem háború, hanem népirtás” – mondta Lula újságíróknak Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján vett részt.

„Ez nem katonák katonák elleni háborúja. Ez egy jól felkészült hadsereg és a nők, valamint gyerekek között zajló háború” – tette hozzá. A 78 éves vezető a Hamász október 7-i izraeli támadását terrorista cselekményként ítélte el, de azóta egyre élesebben bírálta Izrael megtorló katonai akcióját. (Guardian)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton kijelentette: az izraeli erők továbbra is tervezik a rafahi offenzívát. Netanjahu úgy véli, hogy azok, akik kritizálják a támadás tervét, gyakorlatilag azt üzenik az országnak, hogy „veszítse el a háborút” a Hamász ellen. Azt is mondta, hogy a csapatok attól függetlenül bevonulnak, hogy sikerül-e megállapodni a túszok szabadon bocsátásáról. „Még ha sikerül is, be fogunk vonulni Rafahba” – mondta egy televíziós sajtótájékoztatón. (Guardian)

A CNN riportja szerint Netanjahu ismét hangsúlyozta, hogy a civilek evakuálását meg kell oldani.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint a gázai Han Júniszban található Nasszer kórház már nem működik az izraeli hadsereg „egy hete tartó ostroma, majd a folyamatos rajtaütés” miatt. Az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a kórházban mintegy 200 beteg van, akik közül legalább 20-at sürgősen be kell utalni, hogy máshol kapjanak ellátást. „A késedelmek árát a betegek életével fizetjük meg. Meg kell könnyíteni a betegek és a kórház megközelítését” – írta. A múlt héten heves harcok voltak a a Nasszer kórház környékén, majd az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy a csapatok csütörtökön behatoltak a kórházba, mivel információik szerint ott október 7-én elfogott túszokat tartottak fogva.

Az ENSZ bírálta a rajtaütést, míg az egészségügyi személyzet csütörtökön arról számolt be, hogy a kórházat közvetlenül támadás. A rajtaütés után lekapcsolták az áramot és leállították a generátorokat, ami az egészségügyi minisztérium szerint hat beteg halálához vezetett az oxigénhiány miatt. (Guardian)

Oroszország meghívta az összes palesztin frakciót, köztük a Hamászt is, hogy február 26-án Moszkvában találkozzanak – közölte vasárnap Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke. Shtayyeh tájékoztatása szerint a Palesztin Hatóság továbbra is egységre törekszik a Hamásszal, azonban „van néhány előfeltétel”, beleértve a „megértést az ellenállással kapcsolatos kérdésekben”.

A miniszterelnök azt mondta, meglátják majd, hogy a Hamász készen áll-e az együttműködésre, mindenesetre szükségük lenne egy palesztin egységre. Amikor a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásairól kérdezték, Shtayyeh azt mondta, hogy „semmiképpen sem fogadjuk el ártatlan emberek megölését”. (CNN)

  • Több mint száz „terroristagyanús” embert letartóztattak az izraeli hadsereg különleges egységeinek tagjai a hán júniszi al-Nasszer kórházban.
  • 28 858-ra nőtt a háború palesztin áldozatainak száma a gázai egészségügyi minisztérium szerint.
  • Németország arra kéri Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Gázában, és ne nyisson egy második frontot északi határán, Libanon felé – mondta Olaf Scholz német kancellár.
  • Egy amerikai megbízott szerint célzottan gyilkolja Izrael a gázai rendőrtiszteket, emiatt könnyebben fosztják ki bűnbandák a segélyszállítmányokat.
  • Legalább 120 beteg és öt orvosi csapat rekedt víz, élelmiszer és áram nélkül a Hán Júnisz-i al-Nasszer kórházban.
  • „A következő hónapokban Izraelnek lehetősége nyílik arra, hogy rendezze kapcsolatait arab szomszédaival” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!