A brazil elnök a holokauszthoz hasonlította Izrael műveleteit a Gázai övezetben

2024. február 18. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását” – mondta vasárnap Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki azzal vádolta Izraelt, hogy népirtást követ el Gázában. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit. „Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között” – mondta Netanjahu.

A legfőbb brazil zsidó szervezet, a Brazil Izraelita Szövetség szerint Lula megjegyzései „sértik a holokauszt áldozatainak és leszármazottaiknak az emlékét”.

Mint írtuk, Lula da Silva az Afrikai Unió csúcstalálkozóján nevezte népirtásnak a Gázai övezetben zajló háborút, és azt mondta, hogy ez nem katonák vívott háború. „Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel.”

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az X-en közölte, bekéretik a brazil nagykövetet. „Senki sem vitathatja el Izrael jogát az önvédelemhez” – mondta Kac.

A brazil államfő először terrorcselekményként ítélte el a radikális iszlamista Hamász tavaly október 7-i támadását Izrael déli része ellen, amiben mintegy 1200-an vesztették életüket. Lula da Silva azóta egyre több bírálatot fogalmazott meg Izrael Gázai övezetben indított hadműveletével kapcsolatban. Többek között kifogásolta azt is, hogy nyugati országok felfüggesztették az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA) támogatását, miután Izrael azzal vádolta az UNRWA-t, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz. Valamint támogatta Dél-Afrika Izrael ellen népirtás miatt indított perét a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ).

A bíróság január végén a népirtásnak minősülő tettek megakadályozására kötelezte Izraelt. Az ICJ döntésről itt írtunk részletesen.

(BBC, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!