Káosz Nyugat-Afrikában: konföderációba akar tömörülni három katonai kormányzat vezette állam

2024. február 15. – 21:30

Káosz Nyugat-Afrikában: konföderációba akar tömörülni három katonai kormányzat vezette állam
Burkina Faso védelmi és veteránügyi minisztere, Kassoum Coulibaly ezredes, a Száhel Államok Szövetségének miniszteri találkozóján – Fotó: Fanny Noaro-Kabré / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Konföderációba akar tömörülni a katonai kormányzatok vezette Burkina Faso, Mali és Niger – írja az MTI a bamakói külügyminisztérium közlése nyomán.

A három Száhel-övezeti ország januárban jelentette be, hogy kilép a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS), ami önmagában is gyengítette a térségi integrációs szervezetet, de egy új blokk kialakulása még súlyosabb fejlemény az ECOWAS számára.

A három ország külügyminiszterei Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban megerősítették, hogy azonnal kilépnek az ECOWAS-ból, nem várják meg azt az egy évet, ameddig még tagsági kötelezettségeik vannak. Ezenkívül beszéltek arról, hogy megalakítanák a Száhel Államok Szövetségét (AES).

Egyelőre azonban nem tettek közzé részleteket arról, hogy ez a konföderáció miként működne, illetve hogyan akarják összehangolni politikai, gazdasági és biztonsági érdekeiket, miközben a térséget iszlamista lázadás sújtja. Tavaly novemberben a három ország pénzügyminiszterei már közölték: fontolóra veszik egy pénzügyi unió megteremtését. Emellett magas rangú tisztségviselőik jelezték, hogy támogatnák a közös fizetőeszközként használt afrikai valutaközösségi frank feladását.

A három ország ezenfelül megszakította katonai kapcsolatait az egykori gyarmattartó Franciaországgal, csökkentve Párizs befolyását a térségben, és megnehezítve az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban álló iszlamista csoportok tevékenysége elleni nemzetközi erőfeszítéseket.

A Száhel-övezetben tapasztalható instabilitásról, a franciák eddigi Afrika-politikájának kudarcáról itt írtunk bővebben. Szintén a térségben kialakult helyzethez kapcsolódik Magyarország készülő, csádi missziója, amelynek szervezésében Orbán Gáspár is részt vesz, és amelynek keretében 200 magyar katona megy az afrikai országba, ezt az akciót itt elemeztük írásban, itt pedig szakértő vendég segítségével podcastban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!