Magyar nyelvű továbbképzés indul Ausztriában, hogy legyen elég targoncás

2024. február 12. – 05:02

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Munkatársaim háromnegyede magyarul beszél, ők azok a munkavállalók, akik fenntartják az infrastruktúránkat – ezzel is indokolta Gabriele Jüly, az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetségének (VOEB) elnöke, hogy Ausztriában magyar nyelven indul az osztrák szabványoknak megfelelő targoncás továbbképzés.

A kétnapos tanfolyamon minden osztrák cég alkalmazottja részt vehet, a VOEB ezzel szeretne egyfajta megoldást kínálni a targoncás munkaerőhiányra. Sőt, a kezdeményezés sikerétől függően tervezik, hogy később szerb nyelvű tanfolyamot is indítanak.

A gondjuk ugyanis az, hogy bár rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, csak keveseknek van meg az osztrák szabályoknak megfelelő továbbképzése, targoncaengedélye. Különösen Alsó-Ausztriában és Burgenlandban ennek megszerzése sok munkavállaló számára akadályt jelent a nyelvi nehézségek miatt, nem beszélnek ugyanis annyira németül, hogy ezt gond nélkül abszolválhassák.

A tanfolyam minden érdeklődő társaság számára nyitott Ausztriában, amelyet március 7-én és 8-án tartanak Bruck an der Leithában, a magyar határhoz közeli településen. Két nap alatt a targonca üzemeltetéséhez szükséges legfontosabb szaktudást sajátíthatják el – a gyakorlati vezetéstől a rakományrögzítésig és a rakományfelvételig.

A vizsgáig – mert az is lesz – a leendő targoncavezetőknek otthon is tanulniuk kell majd. Jelentkezni február 22-ig lehet, a tanfolyam VOEB-tagoknak nettó 390 euróba (kb. 150 ezer forint), külsősöknek 520 euróba, azaz kb. 200 ezer forintba kerül plusz 20 százaléka áfa. Az elnök jelezte, az újrahasznosító iparban elengedhetetlenek a jól képzett szakemberek és válságbiztos munkákat kínálnak.

Hegedűs Mónika Salzburgban él, három éve dolgozik targoncásként Ausztriában. A Telexnek is megerősítette tapasztalatát, amit egy közösségi oldalon fejtett ki, hogy ezt a vizsgát korábban gyakorlat nélkül, németül végezte el. Szóbeliznie kellett, ahol a szakszavakat is kérdezték tőle. Sikerült neki, de saját bevallása szerint ez nehezen ment.

„Bezzeg az osztrák kolléganőim írásban is vizsgázhattak. Nekem soha nem volt szükségem az elmúlt két és fél évben a targoncázás közben a német nyelvre. A mostani munkahelyemen az, hogy van végzettségem és tapasztalatom, szinte különlegesnek számít.”

Az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállalatok Szövetsége (VOEB) a kereskedelmi hulladék- és erőforrás-gazdálkodási vállalatok érdekeinek önkéntes képviselete Ausztriában. A szövetség jelenleg több mint 250 tagvállalatot képvisel, és így az osztrák hulladékgazdálkodási magáncégek kétharmadát képviseli. Az iparág közvetlenül és közvetve mintegy 43 ezer embert foglalkoztat, évente 4 milliárd euró forgalmat generál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!