Uniós szabály alapján vinnék haza az olasz antifa-aktivistát az ügyvédei az olasz sajtó szerint

2024. február 3. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 2009-es uniós jogszabály alapján, egyenlőtlen bánásmódra hivatkozva készítik elő a magyar börtönben fogvatartott olasz antifa-aktivista ügyvédei a 39 éves milánói tanárnő kiadatását, írja a La Reppublica című olasz lap. „A büntetőeljárás alá vont személyek fogva tartásával kapcsolatban fennáll az egyenlőtlen bánásmód veszélye a tárgyalás helye szerinti államban és a nem lakóhellyel rendelkezők között: a belső határok nélküli közös európai igazságügyi térségben megfelelő intézkedéseket kell hozni ennek megakadályozására” – olvasható az Európai Tanács kerethatározatában, amire hivatkozva a nő kiadatását intéznék.

Ügyvédei a lap szerint hétfőn találkoznak Antonio Tajani külügy- és Carlo Nordio igazságügyminiszterekkel Rómában, hogy megtárgyalják a részleteket. Az olasz médiában megjelent hírek szerint az olasz igazságügyi minisztériumban olyan dokumentumon dolgoznak, amiben részletesen leírják, milyen a házi őrizet Olaszországban, a gpses nyomkövetőtől a rendőrségi ellenőrzésig.

A 39 éves olasz antifasiszta nőt egy éve tartják előzetesben Budapesten, 11 évet is kaphat, hétfőn kéz- és lábbilincsben vezették elő a bíróságon. Az olasz sajtó kiborult ezen és a magyar börtönkörülményeken, az ügyből az elmúlt napokban diplomáciai botrány lett. Az olasz közvélemény felháborodását az váltotta ki, hogy egy januári interjúban I. S. korábbi cellatársa arról beszélt, hogy patkányok és poloskák voltak a zárkájukban. azt is állította, hogy a börtönben kevés és ehetetlen volt az étel, az őrök folyamatosan kiabáltak velük és mindenhová bilincsben vitték őket. A család szerint a nő fél évig nem is telefonálhatott, és olyan szigorúan őrzik, mint egy terroristát. Ezeket és a további vádakat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) elutasította, és rágalomnak nevezte az állításokat Kovács Ádám Zoltán római nagykövet is az olasz RAI1 híradójában.

A felháborodás az olasz kormányig eljutott, az Orbán-kabinet szövetségesének számító Giorgia Meloni külügyminisztere Szijjártó Péteren kérte számon a fogollyal való bánásmódot, és Meloni Brüsszelben erről az ügyről is tárgyalt Orbán Viktorral.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!