Rágalomnak nevezte az olasz köztévén a római magyar nagykövet, hogy embertelenül bánnak az olasz antifa aktivistával a börtönben

2024. február 3. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

Megszólaltatták a római magyar nagykövetet az olasz köztévében a kisebb diplomáciai botránnyá dagadt antifaügy miatt. Az MTI beszámolója szerint Kovács Ádám Zoltán valótlannak nevezte és visszautasította a Magyarországot a viperás támadásokban érintett nő fogvatartási körülményei miatt ért vádakat RAI1 híradójában.

Kovács Ádám Zoltán újságírói kérdésre válaszolva „határozottan visszautasította” és rágalomnak nevezte a nő családjának és ügyvédeinek vádjait, amelyek szerint Magyarországon nem tartják tiszteletben a fogva tartás körülményeire vonatkozó normákat. Azt mondta, a nő „számtalan alkalommal találkozhatott ügyvédjével, és rendszeresen tartja a kapcsolatot a családjával is”.

Kovács Ádám Zoltán azt is mondta, a fogvatartottnak rendelkezésére áll egy mobiltelefon, amiként azt a magyar büntetés-végrehajtási intézetek szabályzata előírja. Azzal kapcsolatban, hogy a fogvatartottat a magyar bírósági terembe kéz- és lábbilincsben vezették elő, ami – tette hozzá a kérdező újságíró – Olaszországban nem szokás, Kovács Ádám Zoltán felhozta a nővel szemben emelt vádak súlyosságát, és azt mondta, a megbilincselésre megelőzésből volt szükség.

A kérdésre, hogy a nő mikor részesülhet házi őrizetben, Kovács Ádám Zoltán kijelentette: erre az ítélet után kerülhet sor.

A letartóztatásban lévő I. S. egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett „antifatámadásokat” követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában, vagyis szervezetten, csoportosan a kitörés napját ünneplő szélsőjobboldaliakra támadtak. I. S.-nek a magyar ügyészség 11 év szabadságvesztést indítványozott.

Olaszországban botrány lett belőle, hogy a támadások miatt letartóztatott emberek nyugati mércével mérve embertelen bánásmódban részesülnek Magyarországon. A római magyar nagykövet közvetlenül is szembesülhetett a dologgal, ugyanis a nagykövetség falára felfestették a nőt rabláncra verve. Az ügy az olasz kormányig is eljutott, a magyar kormány és a BVOP azonban mereven tagadja ezt. Gulyás Gergely szerint hisztéria lett az antifasiszta nővel kapcsolatban, és „maximálisan indokoltnak” nevezte a kéz- és lábbilincset és a vezetőszárat is – erről a Kormányinfón megjelenő újságírókat a viperákkal okozott fejsérülések fotóival próbálták meggyőzni. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet pedig helyszíni bejáráson mutatta meg a zárkát, a Telex újságíróinak tapasztalatairól itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!