Nyolcvanöt célpontot értek amerikai csapások Szíriában és Irakban

2024. február 3. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok péntek este megkezdte a légi csapásokat az iráni támogatású milíciák ellen Irakban és Szíriában. A bombázás válasz az elmúlt hónapokban amerikai célpontokat ért közel-keleti támadásokra, különösen arra a múlt vasárnapi dróntámadásra, amelyet egy iráni támogatású milícia követett el egy szíriai határhoz közeli amerikai támaszpont ellen Jordániában. A támadásban három amerikai katona meghalt, további több mint negyven pedig megsebesült.

A Fehér Ház sikeresnek nevezte a nagyjából fél órán át tartó csapásokat, amelyek négy helyszínt céloztak Szíriában és hármat Irakban. A szíriai határhoz közeli al-Kaim városában is lehettek célpontok. Az amerikai Központi Parancsnokság közleménye szerint több mint 85 célpont ellen intéztek támadást, amiben B-1 bombázók is részt vettek.

John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok előre értesítette az iraki kormányt, Iránnak viszont semmilyen csatornán nem jelezték a közelgő támadásokat. Egy magas rangú forrás a CNN-nek jelezte, hogy nincs tervben az, hogy Iránon belül is támadjanak célpontokat.

Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta, hogy már eldöntötte, milyen válaszlépést tesznek, de erről többet nem árult el. Azt is kijelentette, hogy Teheránt annyiban mindenképpen felelőssé teszi, hogy ők látták el fegyverekkel azokat, akik a támadást végrehajtották. Azonban hangsúlyozta, hogy nem céljuk egy szélesebb háború a Közel-Keleten. A Pentagon már kedden deklarálta, hogy „nem akarnak háborút Iránnal, de úgy tűnik, Irán sem akar háborút az Egyesült Államokkal”.

Várhatóan lesz folytatása a péntek este megkezdett amerikai csapásoknak, korábban források arra utaltak, hogy több napig is tarthat majd a művelet szíriai és iraki célpontok ellen. A helyzetről itt írtunk bővebben. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!