Megindultak az iráni milíciák elleni amerikai légi csapások Irakban és Szíriában

2024. február 2. – 23:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok péntek este megkezdte a légi csapásokat az iráni támogatású milíciák ellen Irakban és Szíriában. A bombázás válasz az elmúlt hónapokban amerikai célpontokat ért közel-keleti támadásokra, különösen arra a múlt vasárnapi dróntámadásra, amely egy szíriai határhoz közeli amerikai támaszpontot ért Jordániában, megölve három amerikai katonát és megsebesítve további több mint negyvenet.

Az amerikai Központi Parancsnokság közleménye szerint több mint 85 célpont ellen intéztek támadást. A légi csapásokban több mint 125 precíziós lőszert vetettek be. A tűz alá vett célpontok között voltak parancsnoki és irányítási műveleti központok, hírszerző központok, rakéták, pilóta nélküli légi járművek raktárai, illetve a milíciák logisztikai és lőszerellátási láncának létesítményei.

Az amerikai kormány korábban jelezte, hogy a következő napokban több támadás is indulhat. A CNN-nek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a most meginduló támadások valószínűleg jelentősebbek lesznek, mint azok, amelyeket az elmúlt hetekben hajtottak végre az iráni milíciák ellen. Az Egyesült Államok azonban vékony jégen táncol, mert kellő elrettentő erőt akarnak tanúsítani a további támadások elfojtásához, ugyanakkor el akarják kerülni a konfliktus eszkalálódását Iránnal a Hamász és Izrael közötti háború miatt amúgy is pattanásig feszült közel-keleti helyzetben.

A múlt hétvégi dróntámadás óta a világ feszülten figyelte, mit lép Joe Biden amerikai elnök. Alapvetően három fő forgatókönyv vagy ezek keveréke volt elképzelhető:

  1. válaszcsapás Irán területén,
  2. válaszcsapás Irán területén kívül, de irániak ellen,
  3. válaszcsapás a támadás közvetlen felelősei ellen.

A dróntámadásért az Iraki Iszlám Ellenállás nevű ernyőszervezetet tették felelőssé amerikai tisztviselők. Az ehhez tartozó Kataib Hezbollah kedden bejelentette, hogy elfüggeszti az amerikai csapatok elleni katonai műveleteit. Egy másik terrorszervezet, az an-Nudzsaba viszont pénteken bejelentette, folytatja támadásait a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők ellen.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!