Gyors választ ígér a Hamász Izrael tűzszüneti ajánlatára

2024. február 2. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon rövid időn belül válaszol a Hamász az izraeli tűzszüneti javaslatra – közölte a palesztin fegyveres szervezet szóvivóje. Eszerint a Hamásznak kiemelten fontos egy hosszabb tűzszünet, mindegy egyéb feltétel megvitatására ezek után készen áll – írta a Times of Israel. A javaslatot Izrael mellett az Egyesült Államok Katar és Egyiptom jegyzi, de a Hamász már több napja nem válaszolt rá.

Egyiptomi források szerint a Hamász hajlik a javaslatra, ugyanakkor Izrael szerint ennek az esélye 50 százalék. A tűzszünet esélyt adna arra is, hogy az október 7-én elrabolt izraeli túszok hazatérjenek. A körülbelül 240 elhurcolt emberből – köztük nők és gyerekek – eddig 110-et sikerült kiszabadítani a Hamász fogságából. Kerülbelül huszan halhattak meg, a többiekről biztosat nem tudni, de a remények szerint még életben vannak.

A Hamász október 7-én a védelmi rendszert áttörve háromezer fegyveressel támadt a Gázai övezet közelében fekvő izraeli településekre, 1200 embert megölve, köztük 840 civilt.

Izrael ezután indított katonai akciót a Gázai övezetben, a Hamász felszámolását célozva. A háborúban a Hamász vezett palesztin egészségügyi minisztérium szerint 27 ezer ember halt meg, kétharmad részben nők és gyerekek.

A mindössze 360 négyzetkilométeres, 2,3 millió palesztin lakta területen kétmillió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, hogy a biztonságosabbnak mondott, zónában húzza meg magát. A Gázai övezetben súlyos humanitárius helyzet alakult ki, amit tetéz, hogy az ENSZ palesztinokkal foglalkozó, részben feladatánál fogva segélyosztást is végző UNRWA körül elfogyott a bizalom, mert a gyanú szerint több alkalmazottja érintett az október 7-i támadásban. A szervezet finanszírozását felfüggesztette az Egyesült Államok mellett számos nyugati ország, a szervezet pedig felbonotta a szerződést a gyanús alkalmazottakkal. Azt pontosan nem részletezik a jelentések, hogy milyen módon érintettek az alkalmazottak az október 7-i terrortámadásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!