Az iraki kormány szerint 16-an meghaltak az amerikai csapásokban

2024. február 3. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az iraki miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy a területükön végrehajtott amerikai légicsapások Irak szuverenitásának megsértését jelentik, és „katasztrofális következményeik lesznek Irak és a térség biztonságára és stabilitására”. Irak hivatalosan is bekérette az amerikai nagykövetet Bagdadban a történtek miatt.

Az Egyesült Államok 85 célpontot támadott Szíriában és Irakban, a légi csapásokban Irán által támogatott milíciákat vettek célba a jordániai amerikai bázist ért dróntámadás után. Az USA azt mondta, hogy Irakot előre tájékoztatták a csapásokról.

Az iraki kormány szerint legkevesebb tizenhat ember, köztük civilek meghaltak, huszonöten pedig megsérültek, és olyan területeket is értek légi csapások Akasat és al-Kaim városokban, ahol a saját biztonsági erőik állomásoznak. Fontosnak nevezték, hogy minden érintett fél megértse az országuk szuverenitását, és ne használják Irakot arra, hogy üzeneteket küldjenek egymásnak.

Az Egyesült Államok és a nyugati országok nem állították helyre a diplomáciai kapcsolatokat a polgárháborúban véres leszámolásokat végrehajtó Bassár el-Aszad rezsimével. A szíriai vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy konfliktust szít a Közel-Keleten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!