A hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálja, hogy valóban hamisak-e Oroszország állításai a kelet-ukrajnai népirtással kapcsolatban

2024. február 2. – 21:38

A hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálja, hogy valóban hamisak-e Oroszország állításai a kelet-ukrajnai népirtással kapcsolatban
A hágai Nemzetközi Bíróság elnöke, Joan Donoghue tart beszédet az Ukrajna által kezdeményezett ügyben, 2024. február 2-án, Hágában – Fotó: Piroschka van de Wouw / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kijev az orosz–ukrán háború kezdetekor eljárást kezdeményezett Oroszországgal szemben, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság állapítsa meg, hamis az az orosz állítás, amely szerint Ukrajna népirtást követett el a keleti Donbasz régióban élő orosz kisebbség tagjaival szemben. Ez az eljárás kezdődött el most, olvasható a BBC beszámolójában.

Oroszország az ukrajnai orosz kisebbség védelmével indokolta, hogy 2022 februárjában összehangolt támadást indított Ukrajna ellen, ezért a hágai bíróság mostani döntése valóban nagy jelentőséggel bír. Bár az ügy középpontjában a népirtásról szóló 1948-as egyezmény áll, Ukrajna nem vádolja azzal Oroszországot, hogy népirtást követ el a területén.

Ezzel szemben Kijev álláspontja az, hogy Oroszország megsértette az egyezményt, amikor arra használta, hogy megindokolja a 2022-ben elkezdett inváziót. Az ukrán állítás arról is szól, hogy nem állt fenn a népirtás veszélye az ország keleti részén, ahol 2014 óta harcolt az oroszok által támogatott szakadár erőkkel. A beadványban szerepel továbbá, hogy az 1948-as egyezmény nem teszi lehetővé a mostanihoz hasonló inváziót egy állítólagos népirtás megfékezésére.

Az orosz álláspont szerint viszont Ukrajna ezt az ügyet arra használja fel, hogy olyan döntést érjen el az ENSZ bíróságánál, amelyben elmarasztalják Oroszországot a különleges katonai műveletnek nevezett offenzíváért, illetve felszólítják annak befejezésére.

Eddig összesen 32 ország nyújtott be beadványt az eljárással kapcsolatban, ami rekordnak számít a hágai bíróság történetében. Az országok közt két tucat európai állam, valamint Kanada és Ausztrália is támogatja Kijevet.

Bár a Nemzetközi Bíróság pénteki közleményében kijelentette, hogy a hatáskörébe tartozik annak megállapítása, hogy Ukrajna követett-e el népirtást a háború előtt a keleti területeken, a bírák nem döntenek arról, hogy az orosz invázió, illetve a kelet-ukrajnai területek függetlenségének kinyilvánítása a népirtásról szóló egyezmény megsértésének minősül-e. A hágai bíróság határozatai jogilag kötelező erejűek, de azokat a bíróság nem tudja végrehajtatni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!