Egerésznek és lelki támaszt nyújtanak – így segítik a macskák az ukrán katonák életét

2024. január 24. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szirkszij és Saibik lelki támogatást nyújtanak és egerésznek – így lehetne összefoglalni az ukrán fronton „szolgálatot teljesítő” macskát életét. Az ukrán közösségi média az utóbbi időben tele van olyan macskákkal, amik a háborúban harcoló katonákat segítik. Az ukrán macskákra az oroszok a saját macskáik sztorijaival vágnak vissza – írja a Politico.

A macskák általában a közeli falvakból vagy a háborúban elpusztult városokból érkeznek az ukrán hadsereghez. A gazdáik által elhagyott háziállatok emberi védelmet keresnek a folyamatos bombázások, dróncsapások elől. A macskák és más állatok vigaszt nyújtanak az ukrán katonáknak. Az ukrán hadsereg szóvivője arról beszélt, hogy egyesek örökbe fogadják és hazaviszik őket, mások pedig inkább a lövészárkokba viszik őket magukkal. Van, aki váltáskor továbbadja az állatot a következő egységnek.

A macskáknak a lelki erősítés mellett más terepen is igénybe veszik munkájukat: egerésznek. Ez azért is nagyon hasznos a fronton harcoló katonáknak, mert a lövészárkokban élő egerek megrágják a Starlink műholdas rendszer kábeleit, az autók vezetékeit, tönkreteszik az élelmiszerkészleteket és a katonai felszerelést is.

A Politico több fronton élő vagy épp frontra járó macskát is bemutatott: köztük Szirszkszijt, aki nem az ukrán tábornokról, hanem onnan kapta a nevét, hogy szereti a sajtot. Az állattal egyébként maga a tábornok is találkozott, aki egyébként viccesnek találta a macska nevét. Szirszkszijt valószínűleg helyiek hagyták hátra menekülés közben, a katonák némi élelemmel győzték meg, hogy maradjon velük. Gazdája elmondta, hogy mikor hazamegy Kijevbe, akkor magával viszi az állatot.

A délnyugat-ukrajnai Odessza régióból származó Olekszandr Liasuk Saibik nevű macskáját négy kóbor kisállat közül választotta ki még 2022-ben. Szerinte az állatnak volt egy kisugárzása, ezután egy hideg este még magával is vitte hálózsákjába. „Ekkor szerettem bele ebbe a macskába, ő nemcsak a legjobb barátom, hanem a fiam is” – mondta a 26 éves katona. Saibik követte különböző pozíciókba került Liasukot, őrjáratos videóik pedig a közösségi médiában is nagyon népszerűek voltak.

Mióta az ukrán macskák ilyen népszerűvé váltak, az oroszoknál is megjelentek a terápiás macskák. A Politico szerint viszont az orosz történetekben általában olyan macskák szerepelnek, amelyeket orosz katonák fogadtak be, miután ukrán gazdáik állítólag elhagyták őket. A Moszkovszkij Komszomolec című moszkvai bulvárlap egy Bullet nevű macskáról írt, aki egy lövészegység parancsnokát mentette meg azzal, hogy a fejére mászva figyelmeztette őt az aknákra és az ellenség támadására.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!