Dróntámadás érte Odesszát, Ukrajna továbbra is várja a nyugati segítséget az orosz támadók elleni védekezéshez

2024. január 17. – 12:10

Dróntámadás érte Odesszát, Ukrajna továbbra is várja a nyugati segítséget az orosz támadók elleni védekezéshez
Harkivot ért orosz tüzérségi támadás nyomai január 17-én – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb szerdai eseményeiről. A keddi összefoglalót itt olvashatja el.

  • Hétmilliárd euróval segíti Németország Ukrajnát 2024-ben. Közölte Olaf Sholz az Egyesült Államok elnökével folytatott telefonbeszélgetésében. Mind a német kancellár, mind Joe Biden kiálltak amellett, hogy Ukrajnát katonai szállítmányokkal és pénzügyileg is támogatni kell. A nyugati támogatásokkal kapcsolatos kérdésekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.
  • Az Egyesült Államok törvényhozása még mindig nem szavazta meg a csomagot, amely többek között Ukrajna támogatásának folytatását biztosíthatná. A külügyminiszter, Antony Blinken szerint ez súlyos problémát jelenthet, ráadásul rövidlátó is, hiszen az összegből 50 milliárd dollár így is az Egyesült Államokban maradna, mivel ebből a támogatásból venne amerikai fegyvereket Ukrajna.
  • Az Oroszországgal határos ukrajnai területekről a lakosság evakuálását javasolja Szerhij Najev vezérezredes. Az ukrán hadsereg egyesített erőinek parancsnoka szerint Szumi és Csernyihiv térségében a határ közelsége kiemelt kockázatot jelent. A terület nem közvetlen harcok része, de Csernyihivet is érte már rakétatámadás, Szumi pedig 2022 tavaszán egy időre orosz ellenőrzés alá is került.
  • Dróntámadás érte Odesszát. A becsapódás autókat és gázvezetéket rongált meg, több mint félszáz lakóépület fűtés nélkül maradt. Egy súlyosabb és két könnyebb sérültje van a támadásnak, amely közelében nem volt katonai objektum, így a támadás láthatóan a polgári infrastruktúrát célozta.
  • Támadás érte még kedd este Harkivot is. Ukrajna második legnagyobb városában a lakónegyedet ért támadásban legkevesebb 17 ember megsebesült – írta az MTI. A jelentés szerint két átalakított S-300-as légvédelmi rakéta csapódott be a békeidőben 1,4 milliós város központjában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!