Rendkívüli állapotot rendeltek el az oroszországi Voronyezsben egy ukrán dróntámadás után

2024. január 16. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

Rendkívüli állapotot rendeltek el az oroszországi Voronyezsben kedd reggel, miután orosz tisztviselők szerint ukrán dróntámadás érte a várost. Az Ukrajna elleni támadásra használt orosz vadászbombázók Voronyezs közelében állomásoznak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Svájcba érkezett, hogy részt vegyen a davosi Világgazdasági Fórumon. Tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is, azt mondta neki, hogy reméli, hogy a NATO még idén olyan döntéseket hoz, amelyek közelebb viszik országát a csatlakozáshoz.

Zelenszkij tájékoztatta Stoltenberget a fronton kialakult helyzetről, megköszönte a NATO folyamatos támogatását, és hangsúlyozta az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésének fontosságát is – derül ki az elnöki hivatal közleményéből.

Ukrajna közölte, hogy lelőtt egy orosz A-50-es kémrepülőt és egy Il-22-es repülőgépet az Azovi-tenger térségében. „Az ukrán légierő megsemmisített egy ellenséges A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet és egy ellenséges IL-22-es légi irányító központot” – mondta Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai főparancsnoka.

A Kreml nem kívánta kommentálni a Bloomberg jelentését, amely szerint a kínai állami tulajdonú bankok az amerikai másodlagos szankcióktól való félelmükben szigorítják az orosz ügyfeleknek nyújtott finanszírozás korlátozását, és ezt rendkívül érzékeny témának minősítette. A jelentéssel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kérdésre azt mondta, hogy ez az érintett vállalatok és hivatalok ügye, nem pedig a Kremlé – írja a Reuters. „Ez egy nagyon-nagyon érzékeny terület, és nem valószínű, hogy bárki is vállalja, hogy beszéljen róla – erre nem is szabad számítani” – mondta Peszkov.

Ukrajna felszólította a civileket az északkeleti Harkiv régióban, hogy hagyják el a front melletti falvakat. Több mint két tucat falu lakóit evakuálják a térségben súlyosbodó orosz támadások miatt – jelentette az AFP. A rendelet mintegy 3043 embert érint a településeken, köztük 279 gyermeket.

(Guardian, MTI, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!