Az USA három évvel a terrorista minősítés visszavonása után újra terroristának minősíti a húszi gerillákat

2024. január 17. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden külügyminisztériuma szerdán bejelentette, hogy a Jemen északnyugati részét ellenőrző, a vörös-tengeri hajóforgalmat drón- és rakétacsapásokkal, illetve kishajós rajtaütésekkel zavaró húszi mozgalmat terrorszervezetnek minősíti. Azért hangsúlyos, hogy Joe Biden kormányzatának döntéséről van szó, mivel ugyanez a kormányzat volt az, mely 2021 januárjában, nem sokkal hatalomra kerülése után visszavonta elődje, a Trump-kabinet néhány nappal korábban deklarált terrorista minősítését. Akkor az új kormányzat azzal érvelt, a terrorista minősítés ellehetetleníti a humanitárius segélyek húszik által ellenőrzött területekre való eljuttatását. A 2024 januárjában meghozott visszasorolást a Fehér Ház azzal indokolta, hogy a húszik

amerikai katonai erők és a nemzetközi polgári hajóforgalom elleni támadásai tökéletesen fedik a terrorizmus definícióját. A támadások veszélybe sodorták amerikai és a szövetséges fegyveres erők tagjainak életét, a globális kereskedelem működését és a hajózás szabadságát.

Az Irán által támogatott északnyugat-jemeni törzsekből verbuválódott húszi frakció október 7-e után a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva után kezdett rakétákat lövöldözni Eilat irányába, majd áttért a Vörös-tenger globális jelentőséggel bíró hajóforgalmát megzavaró támadásokra. Miután a húszik elérték azt, hogy a meghatározó hajózási társaságok felfüggesszék az útvonal használatát, az Egyesült Államok és szövetségesei légi- és tengeri csapásokkal igyekeztek megsemmisíteni a támadó kapacitást.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!