Úgy tűnik, a közmédia kommentátorát komolyan aggasztja, hogy Hollandiában lehet a szabad Palesztina mellett tüntetni

2024. január 7. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról be is számoltunk, vasárnap este nagyon simán, 17-2-re nyert a horvátok ellen a magyar női vízilabda-válogatott az Eb-n, ezzel a harmadik helyen végzett az A csoportban. Az az eredményből is látszik, hogy túl nagy izgalmak nem voltak a meccsen, de érdekes mozzanat azért így is akadt.

Beleértve ebbe azt is, amikor a közmédia kommentátora már második alkalommal idézte fel aggódva, hogy az eindhoveni stadion előtt bejelentett tüntetést tartottak vasárnap a szabad Palesztináért.

„Örüljünk annak, hogy van Európa-bajnokság, örüljünk annak, hogy meg lehet rendezni, és bízzunk abban, hogy végig biztonságos körülmények között tudják megrendezni. [...] azért itt a stadionon, a csarnokon kívül volt egy bejelentett tüntetés, a szabad Palesztináért tüntettek, szerencsére egyébként nem voltak túl sokan, ha minden igaz akkor békés körülmények között végig, de ez is velejárója ennek az Európa-bajnokságnak. És ennek köszönhető az is, hogy például nem lehet behozni nemzeti jelképeket”

– mondta a kommentátor az utolsó negyed kezdete után pár perccel, miután azt fejtegette, mennyi meccset kell játszania egymás utáni napokon a magyar csapatnak, ami persze szerinte még mindig jobb, mintha nem rendezték volna meg az Eb-t.

Ezzel alighanem arra utalt, hogy az idei vízilabda-Eb eredetileg Izraelben lett volna, ám az izraeli–palesztin háború kitörése természetesen felülírta ezt, így került a női torna Hollandiába, a férfi pedig Horvátországba, de hogy a bejelentett tüntetésnek mi köze lehet az esemény biztonságához, miért jó az, ha kevesen vannak rajta, és miért kell kétségbe vonni, hogy békésen zajlott, azt nehéz megmondani.

Eindhovenben már az izraeli–palesztin konfliktus kitörése után néhány nappal is volt tüntetés a szabad Palesztináért, ahogy számos más nyugati városban is, de ahogy arról ebben a cikkünkben is írtunk, a palesztinok támogatása nem egyenlő a Hamász támogatásával vagy az antiszemitizmussal.

Innen nézve persze furcsa lehet, hogy ilyet legálisan lehet szervezni, Magyarországon ugyanis Orbán egy alkalommal maga akadályozta meg, hogy Magyarországon palesztinpárti tüntetést tartsanak, sőt, Karácsony Gergely főpolgármester is hasonló véleményt fogalmazott meg az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!