Nemzeti gyásznapot tartanak Csehországban a Károly Egyetemnél történt támadás áldozataira emlékezve

2023. december 23. – 15:52

Nemzeti gyásznapot tartanak Csehországban a Károly Egyetemnél történt támadás áldozataira emlékezve
Mécsesek a prágai Károly Egyetemnél 2023. december 22-én – Fotó: Stringer / Anadolu / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton Csehországban, és megemlékeznek a prágai Károly Egyetemen csütörtökön történt lövöldözés áldozatairól és sebesültjeiről. A középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót.

A Károly Egyetem egy 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi fő épületében nyitott tüzet, és 14 embert megölt, 25-öt megsebesített. Amikor a rendőrség megérkezett a helyszínre, a támadó a tetőn volt, azután lőtte le magát, hogy látta, a rendőrök bekerítették.

Petr Fiala kormányfő felhívást intézett a lakossághoz, hogy szombaton déli 12 órakor egyperces csenddel emlékezzenek az áldozatokra. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták, a televíziók megváltoztatták műsoraikat. Az egyetemi épület előtt, ahol a merénylet történt, sokan virágokat helyeznek el, és mécsest gyújtanak.

A prágai Szent Vitus-székesegyházban, a prágai érsek székhelyén, a prágai vár közepén Jan Graubner bíboros érsek szombaton gyászmisét mutat be, amelyen részt vesz Petr Pavel államfő és Miloš Vystrčil, a szenátus elnöke is, írja az MTI.

Szombat délután Karácsony Gergely főpolgármester kiírta a Facebookjára, hogy Budapest szolidaritása jeléül 16 órától Prága színeivel, pirossal és sárgával világítják meg a Lánchidat:

A BBC cikke szerint a cseh rendőrség azonosította a támadás mind a 14 áldozatát és a fegyverest is. A sebesülteket, akiknek műtétre volt szükségük, megműtötték, állapotuk stabil.

A lövöldözéssel gyanúsított huszonnégy éves egyetemista, David K. nagyjából húsz kilométerre, egy Hostouň nevű, ezerkétszáz lakosú faluban lakott. A rendőrség csütörtök délután holtan találta a házában a fiatal édesapját, akit a hatóságok szerint szintén ő ölhetett meg, azután indult el az egyetemre gyilkolni.

A rendőrség azt is bejelentette, hogy a fegyverest gyanúsítják egy fiatalember és két hónapos kislánya meggyilkolásával is, őket december 15-én holtan találták egy Prága külvárosában lévő erdőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!