Orbán Balázs a blokkolt EU-pénzekről: Minden jogi követelményt teljesítettünk, amit lehet

2023. december 15. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a magyar kormány zsarolja az uniós testületeket, hanem fordítva, és szerinte minden jogi feltételt sikerült teljesíteni az uniós forrásokhoz, amit lehet, jelentette ki Orbán Balázs az uniós állam- és kormányfők pénteki ülésén újságíróknak Brüsszelben. A miniszterelnök politikai igazgatója közölte: a kormány nem támogatja, hogy a megemelkedett közös kamatterhekre több pénzt adjanak a tagországok, mert Magyarország nem fér hozzá a helyreállítási alap egészéhez.

Az Európai Bizottság és a tagállami Tanács egy különféle eljárásokból és nagyjából harminc, egymást részben-egészben fedő feltételből álló rendszerrel blokkolta a 2021-től elérhető uniós támogatások kifizetését. A feltételek közül a legnagyobb adag a helyreállítási alap 10,2 milliárd eurós magyar részének 27 szupermérföldköve. Ha ezt kipipáltatná a kormány, gyakorlatilag megszüntetne egy másik, az úgynevezett jogállamisági (feltételességi) eljárást is. (Erről bővebben itt írtunk.)

Kormány pénteken: Minden feltételt teljesítettünk, amit lehet; Európai Bizottság szerdán: Nem mindent

Orbán Balázs a doorstep tájékoztatóján kijelentette: Magyarország „minden jogi követelményt” teljesített, amit a magyar Alaptörvény mellett lehet. Eddig ugyanakkor hivatalosan csak a négy legértékesebbet pipáltatta ki közülük, ráadásul épp ezzel a döntéssel egyszerre mondta ki az Európai Bizottság, hogy 21 másikat nem teljesített maradéktalanul.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint korábban párbeszédet folytattak az Európai Bizottsággal, de ez megszakadt, most várják, hogy újrainduljon. Orbán Balázstól megkérdezték, hogy ha a kormány szerint teljesítette a feltételeket a jogállamisági eljárás lezárására, akkor erről miért nem értesítette az Európai Bizottságot. (A szabályok szerint ezt az adott országnak kellene megtennie.) Egy politikai természetű vita van erről, válaszolta.

Orbán Balázs azt állította, hogy Magyarország – egyedül a felzárkóztatási támogatásokra jogosult országok közül – nettó befizető lett.

Nem a kormány zsarol, hanem fordítva

A csütörtökön kezdődött uniós csúcstalálkozó első felvonásában Orbán Viktor vétót jelentett be az uniós költségvetés emelésére és az Ukrajnának szánt extra pénzre.

Egy pénzügyi döntésről van szó, magyarázta Orbán Balázs: nem a magyar kormány zsarol, épp fordítva, különösen az Európai Parlament és időnként az Európai Bizottság tesz így, de „konstruktívak vagyunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!