Visszavonul Kevin McCarthy korábbi amerikai házelnök

2023. december 7. – 12:40

Visszavonul Kevin McCarthy korábbi amerikai házelnök
Kevin McCarthy újságírók gyűrűjében a kongresszusban – Fotó: Saul Loeb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette visszavonulását Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház korábbi elnöke, írja a BBC. A politikus azután döntött így, hogy saját pártjának jobbszárnya a demokratákkal összefogva októberben eltávolította őt a tisztségéből. McCarthy a 2020 utáni Republikánus Párt megosztottságának jelképeként és szenvedő alanyaként vonul majd be a történelemkönyvekbe.

McCarthy 2014-ben lett a Republikánus Párt kongresszusi frakcióvezetője. Miután a republikánusok a 2022-es félidős választásokon szűk többséget szereztek a képviselőházban, megnyílt az út McCarthy előtt, hogy házelnök lehessen.

Megválasztásához azonban végül négy nap és 15 szavazási forduló kellett – a legtöbb az amerikai polgárháború óta – miután pártjának jobbszárnya túl mérsékeltnek és nem eléggé Trump-pártinak ítélte meg őt. Végül kemény kompromisszumok árán sikerült maga mellé állítania pártbeli ellenzékét, ám ezekkel az alkukkal a saját kezét kötötte meg.

Ezen kompromisszumok egyike okozta a vesztét is. Ugyanis beleegyezett abba, hogy könnyebben lehessen eltávolítani a házelnököt a pozíciójából. Ezt pedig pártbeli ellenzéke ki is használta, és kilenc hónap után megpuccsolták. McCarthy lett az első házelnök a kongresszus történetében, akit kiszavaztak a pozíciójából.

Utódjának megválasztása szintén hetekig tartó hercehurcával járt. Az új házelnököt, a „visszafogott szélsőséges trumpista” Mike Johnsont ebben a cikkünkben mutattuk be.

McCarthy ki sem fogja tölteni 2024 végéig szóló képviselői mandátumát, hanem már december végén visszavonul. A volt házelnök már a második republikánus képviselő, aki a napokban búcsút intett a kongresszusnak, miután a képviselőház megfosztotta képviselői tisztségétől a szélhámos, hírhedt hazudozó George Santost.

Ezzel hajszálnyira csökkent a Republikánus Párt képviselőházi többsége. A többséghez 218 szavazat kell és már csak 221 republikánus képviselő ül a kongresszusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!