Kizárták az Egyesült Államok Kongresszusából a hírhedt hazudozó republikánus képviselőt, George Santost

2023. december 1. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárták a Kongresszusból a New York-i republikánus képviselőt, George Santost, akit az ügyészség csalással vádol – írja a Guardian.

A politikust több rendben elkövetett pénzügyi visszaéléssel és csalással vádolja az ügyészség, a többek között kampánypénzek saját célokra való felhasználásával és a kongresszus előtt tett valótlan állításokkal.

A politikus kizárásáról tartott szavazás előzménye a képviselőház etikai bizottságának márciusban kezdett vizsgálata, ami elegendő bizonyítékot talált arra, hogy Santos megsértette a szövetségi törvényeket. A jelentés szerint Santos szemérmetlenül lopott és költött mindenre, amire csak akart – beleértve a botoxot és az Onlyfanst is.

A republikánus házelnök Mike Johnson a fenntartásait hangoztatta a mandátum megvonásával kapcsolatban, mondván, hogy az etikai eljárás alá vont George Santos bűnösségét bíróság egyelőre nem állapította meg.

Santos csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy egy bírósági ítéletet megelőző szankció veszélyes precedenst teremt, és úgy nyilatkozott, hogy az ellene zajló eljárást nem fogja szótlanul végignézni. Pénteken ugyanakkor, amikor már biztossá vált a kizárásához szükséges többség, szó nélkül távozott a képviselőházi teremből.

A Santos kizárásáról szóló szavazáshoz, amely a második volt Santos tavalyi megválasztása óta, a jelenlévők kétharmados többségére volt szükség. A pénteki végeredmény 311-114 volt, két jelenlévő és nyolc hiányzó képviselővel.

Santos így mindössze a hatodik képviselő, akit valaha is kizártak az amerikai képviselőházból. Az első három a konföderáció oldalán harcolt a polgárháborúban. A másik kettőt azután zárták ki, hogy bűncselekmények miatt elítélték őket.

A képviselő kizárásával eggyel csökkent a republikánusok szűk alsóházi többsége – írja az MTI. Az alsóházi eljárás ugyanakkor példaként és hivatkozási alapként szolgálhat a szenátus számára, ahol egy demokrata szenátor, Bob Menendez ellen megvesztegetési pénzek elfogadása és külföldi érdekek kiszolgálása miatt emelt vádat az ügyészség ősszel.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, az 1988-ban született politikus igen kalandos életet hazudozott össze magának. Állításával ellentétben nincs felsőfokú végzettsége, nem voltak menő Wall Street-i munkahelyei. Családi befektetésekkel sem rendelkezett, mint ahogy azt mondta, sőt, kétszer is kilakoltatták. Melegnek vallotta magát, amíg tehette, titkolta 2019-ig tartó heteroszexuális házasságát, ahogy arról is hazudott, hogy anyja a szeptember 11-i terrortámadások miatt halt meg. Egy volt segédje egyébként azzal is megvádolta, hogy szexuálisan zaklatta őt, egy amish farmer pedig februárban azt állította, hogy a politikus hamis csekkel vett tőle kiskutyát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!