Megválasztották Kevin McCarthyt házelnöknek

2023. január 7. – 07:12

Megválasztották Kevin McCarthyt házelnöknek
A republikánus Kevin McCarthy leteszi hivatali esküjét – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Négy nap és tizenöt fordulónyi szavazás után Kevin McCarthyt választotta meg házelnöknek az amerikai képviselőház. A republikánus párt első számú jelöltjére 216 voks érkezett, míg a demokratapárti Hakeem Jeffries-re csak 212 – írja a BBC. Az elnökválasztás eredményét a Republikánus Párt álló ovációval ünnepelte, miközben azt skandálták: „USA! USA!”.

A republikánusok jelenleg ünnepelnek, azonban a négy napig húzódó házelnökválasztás nem jelent sok jót McCarthy számára a következő két évre nézve. A pártja jobbszárnyához tartozó 10-20 képviselő ugyanis egyértelműen megmutatta, hogy a republikánusok szűk többségével visszaélve bármikor hajlandóak lesznek akadályozni a képviselőház munkáját, hogy egy nekik kedvező eredményt zsaroljanak ki McCarthyból.

Pénteken már negyedjére ültek össze a képviselők, hogy megpróbáljanak dönteni a házelnök személyéről. Azonban a tizenkettedik és tizenharmadik próbálkozásra is kudarcot vallottak. Ekkor magyar idő szerint szombat hajnalra halasztották a tizennegyedik fordulót, abban a reményben, hogy sikerül meggyőzni még néhány McCarthy-ellenes képviselőt, valamint hogy sikerül odaérnie a Capitoliumra két távollevő republikánus képviselőnek.

Végül azonban a szavazás tizennegyedik köre sem hozott eredményt. Annak ellenére sem, hogy McCarthyéknak sikerült meggyőzniük a párt jobbszárnyáról érkező lázadás két arcát, Lauren Boebertet és Matt Gaetzt, hogy tartózkodjanak a szavazáson. A maradék négy lázadó ugyanis ismét McCarthy ellen szavazott, így a republikánus házelnökjelölt mindössze egy szavazattal alatta maradt a többség megszerzéséhez szükséges 217-től.

A tizennegyedik forduló után viharossá fokozódott a hangulat a képviselőházban. Először Kevin McCarthy, majd a szintén republikánus Mike Rogers keveredett szócsatába Matt Gaetz-cel. Utóbbit egyik párttársa a száját befogva rángatott el Gaetz mellől.

Ekkor úgy tűnt, hogy még egy nappal tovább halasztják a szavazást, végül azonban sikerült egy tizenötödik fordulót is tartani. A Capitolium ostromának második évfordulóján Donald Trump is megpróbált közvetíteni a Republikánus Párt két szárnya közötti vitában. A korábbi elnök több képviselőt is felhívott a tizennegyedik kör után.

A New York Times szerint Trump arról győzködte Gaetz-t, hogy támogassa egy tizenötödik szavazás megtartását, egy másik lázadót, Andy Biggst pedig vélhetően arról, hogy tartózkodjon a tizenötödik körben ahelyett, hogy McCarthy ellen szavazna. Egy harmadik lázadót, Matt Rosendale-t a párt jobbszárnyához tartozó, de kezdettől McCarthy mellett szavazó Marjorie Taylor Greene-en keresztül próbált meg elérni. Rosendale nem volt hajlandó elvenni Greene-től a telefont, amin a helyszínen készült fotók alapján vonalban volt Trump, azonban a tizenötödik fordulóban végül ő is tartózkodott.

Marjorie Taylor Greene próbálja odaadni telefonját a lázadó Matt Rosendale-nek. A vonalban „DT" – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP
Marjorie Taylor Greene próbálja odaadni telefonját a lázadó Matt Rosendale-nek. A vonalban „DT" – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP

A szavazás tizenötödik köre végül eredményesnek bizonyult. Mind a hat korábbi lázadó tartózkodott, így McCarthynak elég volt 216 szavazatot összegyűjtenie a győzelemhez, ami sikerült is neki.

Az amerikai kongresszusi képviselők január 3-án kezdtek el szavazni arról, hogy a következő kétéves ciklusban ki legyen a házelnökük. A republikánus képviselők még novemberben hivatalosan Kevin McCarthyt választották házelnök-jelöltjüknek. A republikánusok túlnyomó többsége a szavazás kezdete óta McCarthyra adta le a voksát, a párt jobbszárnyához tartozó képviselők egy szűk csoportja azonban nem volt hajlandó megszavazni pártjuk hivatalos jelöltjét.

McCarthy a szavazások során újabb és újabb engedményekkel próbálta elnyerni párt jobbszárnyának támogatását, a tizenötödik próbálkozásra pedig sikerrel is járt. Egyesek szerint abban, hogy az ellenálló képviselők megváltoztatták az álláspontjukat az is közrejátszhatott, hogy rájöttek döntésképtelenségük csak pártjuk népszerűségét csökkenti.

A házelnök megválasztása azért kulcsfontosságú, mert házelnök nélkül nem lehet beiktatni az újonnan megválasztott képviselőket, így az egész törvényhozás addig áll, amíg nincs eredményes szavazás.

100 év után először fordult elő, hogy nem sikerült az első körben házelnököt választani, ami jól jelzi a Republikánus Párt történelmi megosztottságát. A mostani már az ötödik leghosszabb házelnök választás az Egyesült Államok történetében. Az 1856-ban felállított rekordot azonban minden bizonnyal nem sikerül majd megdönteni. Akkor összesen 133 forduló és két hónap kellett a házelnök megválasztásához.

Arról, hogy pontosan mi is történt az elmúlt napokban az elnökválasztás egyes fordulóiban bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!