Történelmi fiaskó: nem sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét

2023. január 3. – 20:49

Történelmi fiaskó: nem sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét
Kevin McCarthy republikánus házelnök-jelölt az amerikai képviselőház üléstermében – Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három forduló sem volt elég a republikánus Kevin McCarthynak ahhoz, hogy maga mögé állítsa pártjának jobbszárnyát, és megszerezze az amerikai törvényhozás alsóházának házelnöki tisztségét. 100 év után először fordult elő, hogy nem sikerült az első körben házelnököt választani, ami jól jelzi a Republikánus Párt történelmi megosztottságát. A képviselők a harmadik forduló után a további fordulók elnapolásáról döntöttek. A szavazás helyi idő szerint szerda délben folytatódik majd.

A novemberi félidős választás eredményét tükröző új összetételben kezdte újra a munkát kedden az Egyesült Államok kongresszusának képviselőháza. A „munka” ez esetben a testület vezető tisztségviselőinek megválasztásában merült ki; a visszavonuló demokrata házelnök, Nancy Pelosi utódját a szűk többséget szerző republikánus frakció jelölheti ki. A republikánus frakció jelenleg összesen 222 képviselőt számlál, miközben a többséghez 218 képviselőre van szükség.

Azonban a hetek óta tartó egyeztetések és alkudozások ellenére nem kevesebb, mint 19 republikánus képviselő nem volt hajlandó megszavazni az előző ciklusban a képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthy házelnökségét (más, magukat nem is jelölő politikusokra adták le voksaikat), így megesett az a pontosan 100 éve, 1923 óta nem látott csúfság, hogy nem sikerült elsőre megválasztani, ki legyen a képviselőház közjogi szempontból is fontos elnöke – aki egyben a többséget adó frakciót is vezeti. A kudarc nem végleges, mivel további fordulókra kerül sor, melyek előtt gőzerővel folyik a renitens képviselők győzködése – Frederic H. Gillett-nek 1923-ban a kilencedik nekifutásra sikerült begyűjtenie a kellő számú voksot.

A kaliforniai képviselő – akit konfliktusaik ellenére Donald Trump is támogatásáról biztosított – blamázsát jelzi, hogy eredetileg 5 republikánus képviselőtársa jelezte, hogy nem fogja támogatni, de a szavazáson ez a szám 19-re nőtt. A New York Times összeállításából kiderül, hogy McCarthy belső ellenzéke jellemzően a Republikánus Párt keményvonalasai közül verbuválódik, azonban nem képeznek egységes alternatívát, és abban is különböznek, pontosan mi is a bajuk a házelnök-jelölttel – a legtöbben McCarthy vasárnapi engedményei ellenére túlzottnak érzik a jogköreit.

A szavazás első körét a 19 lázadó republikánus miatt nem is a 203 szavazatot szerző McCarthy, hanem a demokrata Hakeem Jeffries nyerte, akire mind a 212 demokrata képviselő leszavazott. Azonban mivel a vártaknak megfelelően egy republikánus sem állt mögé, hat szavazattal ő is elmaradt a szükséges 218 szavazattól. A New York 8. kongresszusi kerületét (Brooklynt) képviselő Jeffriest még november végén választotta meg vezetőjének a demokrata frakció, január 3-án pedig hivatalosan is ő lett az első fekete politikus, aki betölti valamelyik párt frakcióvezetői tisztségét.

A sikertelen első forduló után jöhetett a szavazás második köre, azonban McCarthynak nem sikerült növelnie szavazatai számát. Így mindenképpen harmadik fordulóra volt szükség. Az első körhöz képest mindössze annyi változott, hogy a 19 lázadó republikánus egységesen felsorakozott Jim Jordan ohiói képviselő mögé, annak ellenére, hogy Jordan a második kör előtt jelzés értékűen maga jelölte McCarthyt házelnöknek, és nyíltan a támogatására szólított fel.

Jim Jordan a tőle jobbra ülő Kevin McCarthy támogatására szólít fel – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images via AFP
Jim Jordan a tőle jobbra ülő Kevin McCarthy támogatására szólít fel – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images via AFP

A harmadik forduló szintén nem hozott eredményt. McCarthy nemhogy nem tudta növelni szavazatai számát, hanem Byron Donalds floridai képviselő kihátrált mögüle és 20. lázadóként Jordanre szavazott. A forduló így Jeffries (212), McCarthy (202), Jordan (20) sorrendben zárult. Így újabb fordulóra lesz szükség a házelnöki pozíció eldöntéséhez.

A negyedik fordulót azonban már csak szerdán fogják majd megtartani, miután a képviselők a következő kör elnapolására szavaztak. Így több idő lesz a párton belüli egyezkedésekre a republikánusoknál. A szavazás elnapolása McCarthy pozíciójának gyengülését jelezheti, ő ugyanis a hírek szerint még kedden le akarta zavarni a szavazást, akárhány körre is lett volna szüksége a győzelemhez. A házelnökválasztás helyi idő szerint szerda délben folytatódik majd.

A CNN forrásai szerint McCarthy nem hátrál meg, és kész kicsikarni a győzelmet, azonban több képviselő is arra szólította fel, hogy álljon félre. A második forduló kudarca után egyértelmű patthelyzet alakult ki republikánus oldalon. Egyes képviselők azt sem zárják ki, hogy hetekig elhúzódó vezetési válság alakulhat ki a republikánus képviselőcsoportban. Ez azért is jelenthet problémát, mivel házelnök híján a képviselőház sem kezdheti meg a munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!