A képviselőházi szavazás negyedik napján már csak néhány szavazat hiányzik McCarthynak a házelnökséghez

2023. január 6. – 20:12

A képviselőházi szavazás negyedik napján már csak néhány szavazat hiányzik McCarthynak a házelnökséghez
A republikánus Kevin McCarthy a képviselőházi szavazás negyedik napján – Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai képviselőházi elnökválasztás negyedik napján végre megtörtént az áttörés, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy házelnökké válasszák Kevin McCarthyt. A republikánusok elsőszámú jelöltjének sikerült pártbeli ellenzékének kétharmadát maga mellé állítania pénteken, a szavazatok többségét azonban a voksolás tizenharmadik fordulója után sem sikerült begyűjtenie. A tizennnegyedik kört magyar idő szerint szombat hajnali négy órára halasztották a képviselők.

Pénteken, a szavazás tizenkettedik fordulójában a 21 republikánus politikus közül, akik az előző napokban nem voltak hajlandóak megszavazni pártjuk elsőszámú jelöltjét, Kevin McCarthyt, 14-en is átálltak a kaliforniai házelnök-jelölt oldalára.

Ez azt eredményezte, hogy McCarthynak a szavazás kezdete óta először sikerült több szavazatot gyűjtenie a demokrata Hakeem Jeffriesnél. A tizenkettedik fordulóban McCarthy 213, Jeffries 211, a lázadók által jelölt Jim Jordan és Kevin Hern pedig 4 illetve 3 szavazatot gyűjtött be. Ahhoz, hogy megszerezze a szavazatok legalább felét, és így a házelnöki pozíciót, McCarthynak 216 szavazatra lett volna szüksége (három képviselő nem szavazott, emiatt lett volna elég 218-nál kevesebb szavazat is).

A szavazás tizenkettedik (pénteki első) köre után McCarthy szövetségesei bizakodóan nyilatkoztak a médiának, miután a szavazást megelőzően abban reménykedtek, hogy sikerül maguk mellé állítaniuk 10-11 lázadót, azonban végül 14-et sikerült. Két-három további lázadó szavazatára azonban továbbra is szüksége volt McCarthynak a győzelemhez.

Magyar idő szerint pénteken este nyolc óra után megkezdődött a szavazás tizenharmadik köre is, ahol a lázadó republikánusok már nem állítottak saját jelöltet McCarthyval szemben hivatalosan. Igaz ettől függetlenül továbbra is lehetett a két hivatalos jelöltön (McCarthy és Jeffries) kívül másra is szavazni.

Végül a tizenharmadik forduló sem hozott eredményt, miután a maradék hét lázadóból mindössze egy állt át McCarthyhoz, a demokraták oldalán viszont az előző körben nem voksoló, néhány órával korábban műtéten átesett David Trone leszavazott, így a republikánus jelölt három szavazattal elmaradt a szükséges 217-től. A tizenharmadik körben McCarthy 214, Jeffries 212, Jordan pedig 6 szavazatot kapott.

A tizenharmadik forduló után a republikánusok kezdeményezésére a képviselők megszavazták a következő kör magyar idő szerint szombat hajnalra halasztását. Emögött az állt, hogy a pénteki szavazásokról két republikánus képviselő is hiányzott (egyikük lebetegedett, másikuknak pedig gyereke született), ám mindketten azt ígérték, hogy helyi idő szerint pénteken késő este meg tudnak jelenni a Capitoliumon. Ha ők nem tudtak volna részt venni a szavazás következő körében, akkor még három lázadó átállítására lett volna szüksége McCarthynak a győzelemhez, ha viszont mindketten tudnak szavazni, akkor elég két lázadót meggyőznie.

Mi történt eddig?

Január 3-án kezdtek el szavazni az amerikai kongresszusi képviselők arról, hogy a következő kétéves ciklusban ki legyen a házelnökük. A republikánus képviselők hivatalosan Kevin McCarthyt választották házelnök-jelöltjüknek novemberben, és túlnyomó többségük most is rá szavazott. Azonban a republikánusok szűk, jelenleg 10 fős többsége szigorú pártfegyelmet követelt volna meg.

A párt jobbszárnyához tartozó képviselők egy csoportja azonban kijelentette, hogy nem hajlandóak megszavazni McCarthyt. A lázadók kisebb kormányzati költségvetést és a házelnök hatalmának csökkentését követelték. Valamint néhányuknak magával McCarthyval volt problémája.

Kevin McCarthy Ralph Norman képviselővel egyeztet. Norman négy nap után először, a tizenkettedik fordulóban beállt McCarthy mögé – Fotó: Olivier Douliery / AFP
Kevin McCarthy Ralph Norman képviselővel egyeztet. Norman négy nap után először, a tizenkettedik fordulóban beállt McCarthy mögé – Fotó: Olivier Douliery / AFP

Kedden, szerdán és csütörtökön összesen tizenegyszer szavaztak a képviselők, azonban McCarthy nem tudta növelni támogatói számát, sőt a harmadik napra már hárman álltak át a lázadókhoz mögüle, annak ellenére, hogy McCarthy órákig tartó egyezkedések során újabb és újabb engedményeket próbált tenni a párt jobbszárnyának.

Péntekre azonban úgy tűnik eredményt szültek az egyeztetések. Vagy a lázadó republikánusok jöttek rá, hogy döntésképtelenségükkel csak pártjuk népszerűségét csökkentik. A New York Times szerint a pénteki engedmények közé tartozott, hogy a párt jobbszárnyához tartozó képviselők több pozíciót kaphatnak a kulcsfontosságú képviselőházi bizottságokban, valamint mostantól egyetlen képviselő kezdeményezésére is szavazást lehet indítani a házelnök eltávolításáról.

Miért fontos ez az egész?

Nem csak arról volt szó, hogy egy tisztségviselő nincs megválasztva, na bumm. A házelnök nélkül nem lehet beiktatni az újonnan megválasztott képviselőket, így az egész törvényhozás addig áll, míg eredményes nem lesz egy szavazás.

100 év után először fordult elő, hogy nem sikerült az első körben házelnököt választani, ami jól jelzi a Republikánus Párt történelmi megosztottságát. A mostani már az ötödik leghosszabb házelnök választás az Egyesült Államok történetében. Az 1856-ban felállított rekordot azonban minden bizonnyal nem sikerül majd megdönteni. Akkor összesen 133 forduló és két hónap kellett a házelnök megválasztásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!