Még mindig áll a bál az amerikai képviselőházban, nincs házelnök, nincs törvényhozás

2023. január 5. – 20:59

frissítve

Még mindig áll a bál az amerikai képviselőházban, nincs házelnök, nincs törvényhozás
Mike Garcia, Matt Gaetz és Marjorie Taylor Greene republikánus képviselők a képviselőházban 2023. január 5-én – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik napja nem sikerült házelnököt választani az Egyesült Államok képviselőházában, ahol a szűk többségben lévő republikánusok belső harca miatt összesen már tizenegy szavazás után sem sikerült megtalálni az előző ciklust vezető demokrata Nancy Pelosi utódját, még mindig nem kapott senki többségi szavazatot.

A képviselőházban 218 szavazatra van szükség ahhoz, hogy házelnököt válasszanak. A republikánusoknak 222 képviselőjük van, de 20-an kitartóan a frakciót vezető Kevin McCarthy ellen szavaztak csütörtökön is. A demokrata pártnak 212 mandátuma van a házban, de ez még nem elég a többséghez. Házelnök nélkül a képviselőház gyakorlatilag használhatatlan, nem lehet beiktatni új képviselőket, nem lehet törvényeket hozni.

A New York Times információi szerint a második legtöbb szavazatot kapott McCarthy még különböző koncessziókat is ígért a színfalak mögött az ellenzőknek azért, hogy a képviselőház végre funkcionálni tudjon. A lap szerint az előző ciklusban is a republikánus frakciót vezető politikus belement volna egy olyan új szabályba is, hogy bármelyik képviselő azonnal szavazást hívhatott volna össze bármikor a házelnökről. Megengedte volna, hogy a szavazást ellehetetlenítő, szélsőséges republikánusok válasszák ki a pártból a Házszabályi Bizottságba delegálható képviselők egyharmadát, illetve azt is, hogy a költségvetési törvényeket szabadabb keretek között vitathassa meg a képviselőház, és bárki bármikor szavazást indítványozzon róla. Később több képviselő is nehezményezte, hogy a koncessziók kiszivárogtak a sajtónak.

A szavazatok eloszlása napok óta nem változik számottevően: a legtöbbet a demokrata jelölt, Hakeem Jeffries kapja, utána Kevin McCarthy, a harmadik befutó pedig a republikánusok másik jelöltje, Byron Donalds. Szerdán új belépő volt a republikánus Kevin Hern, illetve dilivoks is elhangzott: a republikánus Matt Gaetz nem mást szeretett volna látni az új házelnökként, mint az előző elnököt, Donald Trumpot. Trump egyébként arra kérte a szélsőségeseket, hogy szavazzanak McCarthyra.

Ahogy írtuk, először kedden szavaztak arról a novemberi félidős választás miatt új összetételű képviselőházban, hogy ki legyen a házelnök. Ugyan a republikánusok vannak többségben (222 képviselőjük van, a többséghez 218-ra van szükség), az első szavazás eredménytelen lett, ugyanis 19, szélsőségesebb republikánus nem volt hajlandó támogatni McCarthyt. A legtöbb szavazatot, 212 darabot a demokrata Hakeem Jeffries kapta, utána McCarthy jött 203 szavazattal.

A második, szerdai kör hasonlóan zajlott, annyi különbséggel, hogy a 19 renitens arra a Jim Jordanre szavazott, aki maga jelölte McCarthyt házelnöknek. Ezek után harmadik fordulóra volt szükség, de McCarthy továbbra sem tudta megerősíteni bázisát. McCarthy egyébként a szavazások indulása óta egyszer sem szólalt fel a házban. Szerdára a szavazatainak száma 201-re csökkent.

Legutóbb pont száz éve, 1923-ban történt olyan, hogy nem sikerült az első körben házelnököt választani. Akkor a korabeli esélyesnek, Frederic H. Gillett-nek csak a kilencedik szavazásra sikerült összegyűjteni a megfelelő számú szavazatot. Az már 164 éve történt meg utoljára, hogy ennél is több körre volt szükség, most újra itt tartanak. Miután a tizenegyedikben sem változott a patthelyzet, helyi idő szerint péntek délig elnapolták az ülést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!