Huszonkétszer késelte meg rabtársa a George Floyd meggyilkolásáért elítélt exrendőrt

2023. december 2. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Gyilkossági kísérlettel vádolták meg John Turscakot, azt a rabot, aki november 24-én megkéselte Derek Chauvint az arizonai Tucsonban lévő szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben – írja az AP News.

Derek Chauvin volt minneapolisi rendőrt 2021 júniusában 22 és fél év börtönre ítéltek, amiért letartóztatás közben George Floyd nyakára térdepelt, ami a fekete férfi halálával végződött. John Turscak, aki 30 éves büntetését tölti a mexikói maffia tagjaként elkövetett bűncselekményekért, azt mondta a nyomozóknak, hogy egy hónapig gondolkodott azon, hogy megtámadja-e Chauvint, de tagadta, hogy meg akarta volna ölni.

Ennek ellentmond, hogy huszonkétszer szúrta meg Chauvint, és a börtönőröknek még azt mondta, végzett volna vele, ha nem reagálnak elég gyorsan.

A nyomozóknak bevallotta, hogy George Floyd megölése miatt vette célba az ex-minneapolisi rendőrtisztet. Turscak a börtön könyvtárában támadt rá Chauvinra, az őrök paprikaspray-vel állították meg. A Büntetés-végrehajtási Hivatal szerint az alkalmazottak „életmentő intézkedéseket” hajtottak végre, majd Chauvint kórházba szállították. A börtön tisztviselői szerint az állapota stabil.

Turscak a nyomozóknak azt mondta, azért pont fekete pénteken támadta meg Chauvint, hogy kapcsolódjon a Black Lives Matter mozgalomhoz, valamint a mexikói maffiához kapcsolódó „Fekete Kéz” szimbólumhoz is.

Az 52 éves Turscakot (aki egyébként korábban az FBI informátora is volt) a gyilkossági kísérlet mellett gyilkossági szándékkal elkövetett testi sértéssel, veszélyes fegyverrel elkövetett testi sértéssel és súlyos testi sértést eredményező testi sértéssel vádolják. A gyilkossági kísérlet és a gyilkossági szándékkal elkövetett testi sértés vádjai egyenként 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Turscak jelenlegi büntetését 2026-ban töltené le.

A 47 éves Chauvint 2022 augusztusában szállították Tucsonba egy minnesotai állami börtönből. Chauvin akkori ügyvédje, Eric Nelson azt szorgalmazta, hogy a férfit tartsák távol a többi rabtól, mivel arra számított, hogy célpont lesz. Minnesotában Chauvint „nagyrészt a saját védelme érdekében” tartották magánzárkában.

Derek Chauvint 2021 júniusában 22 és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiért 2020-ban az intézkedés során megölte George Floydot, aki azután halt meg, miután a rendőr 9 perc 29 másodpercig térdelt a nyakán egy minneapolisi utcán. Chauvint további huszonegy évre ítélték azért is, mert megsértette Floyd állampolgári jogait. Floyd halála új lendületet adott a Black Lives Matter (BLM) mozgalomnak, 2020-ban országszerte folytak a tiltakozások, a társadalom pedig egyre nagyobb figyelemmel követte a rendőri túlkapásokról és brutalitásról szóló híreket. Az ügy jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!