Bűnösnek vallotta magát a Floyd nyakára térdeplő rendőr az újabb eljárásban

2021. december 15. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek vallotta magát a szerdai tárgyaláson Derek Chauvin, a rendőr, aki kilenc percig, a férfi haláláig térdepelt George Floyd nyakán. A BLM-mozgalmat világjelenséggé tevő rendőri erőszak elkövetője a korábbi büntetőügyben nem ismerte el a bűnösségét, most Floyd emberi és polgári jogainak megsértése miatt kell felelnie.

Chauvint június 25-én már 22 és fél év börtönbüntetésre ítélték gyilkosság miatt, amiért tavaly májusban addig térdepelt a rendőrökkel nem együttműködő Floyd nyakán, hogy a férfi belehalt a rendőri brutalitásba. Chauvin fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

A korábbi minneapolisi rendőrtiszt ellen most egy másik eljárás zajlik Floyd polgári és emberi jogainak megsértése miatt, előbbit a vád szerint azzal követte el, hogy a férfi nyakán és hátán térdelt, miközben Floyd meg volt bilincselve és már nem tanúsított ellenállást, utóbbiakat pedig azzal, hogy nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

Chauvin a szövetségi bíróságon narancssárga börtönviseletben, személyesen jelent meg szerdán a vádpontok ismertetésekor. A volt rendőrtiszt ezúttal bűnösnek vallotta magát. Ezzel elkerülhet egy újabb peres eljárást, de valószínűleg még tovább kell ülnie. A szövetségi ügyészek 25 év börtönbüntetést kértek a vádlottra, de Paul Magnuson bíró egyelőre még nem jelölte ki az ítélethirdetés dátumát – írja az MTI. A 25 éves szövetségi börtönbüntetés vélhetően mintegy hat évvel hosszabbítaná meg Chauvin már megkezdett 22 és fél éves büntetését, amennyiben jó magaviselet miatt elengednék a büntetés egy részét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!