Fellebbez a George Floyd megölése miatt elítélt volt rendőr

2021. szeptember 24. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Fellebbezést nyújtott be a júniusban meghozott ítélet ellen Derek Chauvin, az a korábbi minneapolisi rendőr, aki George Floyd megöléséért kapott 22,5 éves börtönbüntetést. Chauvint azután ítélték el, hogy az esetről készült videón jól látszott, ahogy több mint kilenc percen át térdelt a letartóztatás után Floyd nyakán még 2020 májusában. Floyd halála után heves tüntetéssorozat indult Amerikában a rendőri erőszak mellett.

Chauvinnak 90 napja volt a fellebbezés beadására, amit most öt pont alapján tett meg. Ezek szerint a bíróság visszaélt a mérlegelési jogkörével, amikor elutasította Chauvin új helyszínre vagy új eljárásra, új tárgyalási időpontra vagy új eljárásra, illetve az esküdtszéknek a tárgyalás teljes időtartama alatt történő elkülönítésére irányuló kérelmeit. A fellebbezésben az is szerepel, hogy a felperes állam ügyészi hibát követett el, illetve hogy a bíróság tévedett, amikor arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosság idején Floyddal tartózkodó Morries Hall tanúvallomása nem sértette a Chauvin alkotmányos szembesítési jogait.

Az ügyet tárgyaló bíró korábban elutasította Chauvin ügyvédjének beadványait, amikkel perismétlést próbált elérni.

Chauvint 2021 áprilisában három vádpontban találták bűnösnek George Floyd megölése miatt.

1.: Ezek közül a legsúlyosabb a „second degree murder”, azaz szó szerinti, de nemigen használt fordításban „másodrendű emberölés”. Az amerikai jogrendben több szintje van az emberölésnek, a második a legtöbb államban azt jelenti, hogy halált okozott, de nincs nagyon komoly súlyosbító tényező, azaz nem állt szándékában ölni, és nem egyéb súlyos, erőszakos bűncselekmény (rablás, nemi erőszak) folyománya a haláleset. Chauvinnál ez a vádpont úgy szól, hogy nem szándékosan, gondatlanságból embert ölt, miközben szándékosan súlyos testi sértést követett el az áldozat ellen.

A második és harmadik vádpont is emberöléssel kapcsolatos, és magyar jogrendre nem lehet őket egy az egyben átfordítani, a lényegük, hogy

2.: Chauvin szándékosan olyat tett, amiről tudta, hogy veszélyes másokra (Floydra), és ennek végeredménye halál lett (third-degree murder).

3.: Chauvin testi épségre nagymértékben veszélyesen viselkedett indokolatlanul, és nem érdekelte közben az sem, hogy az alany akár bele is halhat (second-degree manslaughter).

Floyd megöléséről, a tárgyalásról és az ítélethozatalról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!