Egy újabb perben 21 év börtönre ítélték a George Floyd nyakára térdeplő minneapolisi rendőrt

2022. július 8. – 00:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A minnesotai Saint Paulban huszonegy év börtönre ítélték Derek Chauvin volt minneapolisi rendőrtisztet George Floyd állampolgári jogainak megsértéséért, írja a CNN. Chauvin volt az, aki 2020. május 25-én Minneapolisban egy rendőrségi intézkedés közben kilenc percig térdelt a megbilincselt, levegőért kapkodó, George Floyd nyakán és hátán. A színesbőrű férfi a rendőri intézkedés következtében meghalt.

Derek Chauvin egy 2021. június 25-én tartott bírósági tárgyaláson Minneapolisban – Fotó: Handout / AFP
Derek Chauvin egy 2021. június 25-én tartott bírósági tárgyaláson Minneapolisban – Fotó: Handout / AFP

A rendőröket azért hívták ki, mert egy bolt eladója arra gyanakodott, hogy Floyd hamis pénzzel fizetett. A többszörösen büntetett előéletű férfiról utólag kiderült, hogy szívbetegségben és Covid-19-ben szenvedett, a szervezetében rengeteg kábítószer volt. Az esetről egy járókelő videót készített, ami a közösségi médiában megjelenve tiltakozási hullámot indított el a rasszizmus és a rendőrségi erőszak ellen.

A rendőrtisztet a minneapolisi tagállami esküdtszék 2021. április 20-án már bűnösnek találta George Floyd meggyilkolásának vádjában, június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték, de fellebbezett az ítélet ellen.

A mostani ítélet az áldozat polgári és emberi jogainak megsértése miatt született. Az áldozat polgári jogait a rendőr azzal sértette meg, hogy a megbilincselt Floyd nyakán és hátán térdelt, aki nem tanúsított ellenállást. Az áldozat emberi jogai a bíróság szerint amiatt sérültek, hogy nem nyújtottak neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

A 46 éves Chauvin decemberben bűnösnek vallotta magát ezekben a vádpontokban. A csütörtöki szövetségi ítélet végleges, mivel vádalku alapján született. A büntetés a másik ítélettel együtt tölthető le – közölte Paul Magnuson, Saint Paul minnesotai város bírája. Az előzetesben töltött hét hónap levonható a büntetésből.

Idén februárban bűnösnek találták Chauvin három kollégáját is. A három exrendőr nem nyújtott segítséget George Floydnak, amikor főnökük a férfi nyakára és a hátára térdelt. A tárgyaláson bemutatott videófelvételen az látszott, hogy ketten segítettek Chauvinnak lefogni Floydot, harmadik társuk pedig segített elterelni a járókelők figyelmét. Az ügyész fejenként 25 év börtönbüntetést kért a volt rendőrökre.

A vádalku részeként Chauvin beismerte, hogy egy 2017-ben történt letartóztatás közben is megsértette egy 14 éves fiú jogait. A vádirat szerint a rendőr a fiút a torkánál fogva tartotta, zseblámpával fejbe ütötte, majd rátérdelt a nyakára és a hátára, miközben az meg volt bilincselve, és nem tanúsított ellenállást. Floydhoz hasonlóan ez a fiú is fekete volt. Az ügyészek szerint a testkamerával készült, még nem nyilvánosságra hozott felvételeken látható, hogy Chauvin ebben az esetben 17 percen keresztül térdelt a fiú hátán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!