Bűnösnek találták azt a három exrendőrt, akik végignézték George Floyd megölését

2022. február 25. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek találta az esküdtszék azt a három minneapolisi exrendőrt, akik nem nyújtottak segítséget George Floydnak 2020 májusában, amikor főnökük addig térdepelt a rendőrökkel nem együttműködő fekete férfi nyakán, hogy az belehalt a rendőri brutalitásba – írja a BBC.

A 36 éves Tou Thao, a 28 éves J. Alexander Kueng, és a 38 éves Thomas Lane is azt mondta, akkor nem realizálták, hogy Floydnak egészségügyi ellátásra lenne szüksége. Az ügyész fejenként 25 év börtönbüntetést kért a volt rendőrökre.

„Ez nem egy másodperc töredékében történő erőszak volt, mint amilyen egy lövés. Nem 30 másodperc, nem egy perc, nem több perc – összesen 569 másodperc” – mondta Manda Sertich amerikai helyettes ügyész. Amikor megkérdezték, hogy miért nem fékezte meg a főnökét, Thao ezt válaszolta:

„Azt hiszem, hogy egy 19 éve a pályán lévő veterán meg tudja ezt oldani.”

Egy, a tárgyaláson bemutatott videófelvételen az látszik, hogy Kueng és Lane segített a főnökének lefogni Floydot, Thao pedig segített elterelni a járókelők figyelmét.

Derek Chauvin volt rendőrtisztet tavaly júniusban 22 és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiért egy intézkedés során megölte George Floydot, miután 9 perc 29 másodpercig térdelt a fekete férfi nyakán egy minneapolisi utcán. Chauvint már áprilisban bűnösnek találta az esküdtszék, azonban a bíró csak nyáron szabta ki a büntetése mértékét. Az ügyészek 30 év börtönt kértek Chauvinra. Az állami ítélkezési irányelvek büntetlen előéletű tettesek számára mindössze 12 és fél év börtönbüntetést javasolnak, a bíró végül ehhez adott hozzá tíz évet. Chauvin fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Chauvin ellen egy másik eljárás is zajlik Floyd polgári és emberi jogainak megsértése miatt, előbbit a vád szerint azzal követte el, hogy a férfi nyakán és hátán térdelt, miközben a fekete férfi meg volt bilincselve és már nem tanúsított ellenállást, utóbbiakat pedig azzal, hogy nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!