Gyomorforgató bűnök derültek ki az elmúlt évtizedek legnagyobb maffiaperében

Legfontosabb

2023. november 29. – 22:06

Gyomorforgató bűnök derültek ki az elmúlt évtizedek legnagyobb maffiaperében
Ügyvédek és a sajtó munkatársai az ítélethirdetésre várnak a Lamezia Terme-i bíróságon, 2023. november 20-án – Fotó: Gianluca Chininea / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem három év után a múlt hét elején lezárult minden idők egyik legnagyobb olasz maffiapere, a ’Ndrangheta-ügy. Sikerült elítélni a bűnszervezet kétszáz tagját, akik a pénzmosástól a kábítószer-kereskedelmen át a gyilkosságokig számos bűncselekményt elkövettek.

Az elképesztő méretű eljárás miatt az olasz hatóságok egy call centerből alakítottak át egy hatalmas tárgyalótermet, amelybe befért az ügy háromszázötven vádlottja és kilencszáz tanúja is.

A tárgyalás folyamán napvilágra kerültek olyan bűnök, amiket még A Keresztapában se lehetett látni: emberek disznókkal való megetetése, sósavval itatása. Az elkövetőket a családi kötelék és a korrupt politikusokkal kialakított jó kapcsolatuk védte meg az évtizedek során.

Bár a Lamezia Terme-i bíróság több mint száz embert felmentett, az ítélet az eddigi egyik legkeményebb csapás az európai kokainkereskedelemben szinte monopóliumot élvező olasz maffiacsoporttal, a vérségi alapon szerveződő, kegyetlen és megközelíthetetlen klánokkal szemben.

A klán ad neked melót, de ha köpsz, a disznók esznek meg

A ’Ndrangheta klán Calabria déli régiójában építette fel magát, több kisebb szervezet tartozott az irányítása alá. A kilencvenes években nőtt nagyra, átvéve a drogkereskedelem irányítását, miután az olasz hatóságok sikerrel szorították vissza a szicíliai klánokat. A calabriai maffia erősen központosított, családi alapon szerveződik, és különös kegyetlenségéről is híres.

A Dél-Amerikából érkező kokain nyolcvan százaléka rajtuk keresztül jön Európába. Olaszországban legalább hatezer, világszerte körülbelül tízezer tagot számlálnak. A szervezet nevének jelentése ironikus módon valami olyasmi, hogy „Becsületes férfiak társasága”. A központjuk Vibo Valentiában van, egy gazdaságilag hátrányos helyzetű vidéki régióban.

A környéken évek óta jelen van a maffia: szorongatja a helyi gazdaságot, beszivárgott a közintézményekbe, és megfélemlíti a lakosságot. Közben viszont a maffiózók a politikusok támogatását és védelmét élvezték – ezért nem sikerült őket utolérni egy jó ideig. A mostani per épp azért is érdekes, mert nem csupán a bűnözőket, hanem a velük együttműködő polgármestereket, rendőrfőnököket és hivatalnokokat is letartóztatták.

Limbadi megyében a maffia olyan jelentős szerepet kapott, hogy gyakorlatilag átvette a hatóságok és részben egyes szociális szolgálatok helyét is.

„Ha nincs munkád, a klán fél órán belül talál neked egyet. Az állam nem keres neked állást. Ha a kocsidat ellopják, a rendőrség talán megtalálja 1-2 hónap múlva. Ha a klánnak szólsz, akkor egy héten belül meglesz. Ekkora hatalmuk van”

vallotta Emanuele Mancuso, egy olyan klántag, aki a legbefolyásosabb maffiacsalád sarja volt, de egy vádalkuért cserébe a most lezárult tárgyalás egyik fontos tanúja lett. A Limbadi városából származó Mancuso család az egyik legerősebb a 150 klán közül, amelyek a ’Ndranghetát alkotják. A család fekete báránya, akiről korábban itt is írtunk, sosem kedvelte a szervezett bűnözést, ezért is fordult végül a maffia ellen.

A csoport ellen 2016-ban sikerült elindítani egy átfogó, legalább tizenegy olasz régióra kiterjedő nyomozást. Hogy elég bizonyítékot gyűjtsenek, a hatóságok rengeteg embert hallgattak le, több mint huszonnégyezer beszélgetést rögzítettek. Emellett a rendőrségnek rengeteg informátora is volt. Elmondásuk szerint

a maffia időnként temetőkbe rejtette a titkos fegyverarzenálját, és mentőautókban szállították a drogokat.

De állítólag olyan is előfordult, hogy a település csatornahálózatából lopott vízzel öntözték a titkos marihuánaültetvényeiket.

Egy furgont emelnek ki a vízből a calabriai Corigliano kikötőjében. A kocsi tulajdonosának, a 31 éves Antonio Sanfilippónak a holttestét az autóban találták meg, feltehetőleg a ’Ndrangheta áldozata lett – Fotó: Alfonso Di Vincenzo / Kontrolab / Getty Images
Egy furgont emelnek ki a vízből a calabriai Corigliano kikötőjében. A kocsi tulajdonosának, a 31 éves Antonio Sanfilippónak a holttestét az autóban találták meg, feltehetőleg a ’Ndrangheta áldozata lett – Fotó: Alfonso Di Vincenzo / Kontrolab / Getty Images

Kemény megfélemlítésre számíthattak azok, akik szembe mertek szállni a maffiózókkal: döglött kiskutyákat, halakat, vagy levágott kecskefejeket kaptak a küszöbükre. Egyes üzletek kirakatait betörték, néhányat felgyújtottak. Olyanokról is tudni, akik fizikai bántalmazást szenvedtek el, de vannak halálos áldozatok és nyomtalanul eltűnt emberek is.

Egy fiatal férfit például azért tett el minden bizonnyal láb alól a bűnszervezet, mert a ’Ndranghetát vezető Mancuso család parcellái között fekvő földet örökölt. Miután nem akarta eladni a földjét a családnak, a férfi 2016-ban váratlanul eltűnt. A rendőrség szerint a maffia meggyilkolta, a testét pedig megetették a disznókkal – írja a New York Times.

A ’Ndranghetát egy időben a szicíliai Cosa Nostra és a campaniai Camorra maffia is kigúnyolta, de a Guardian idéz egy tanulmányt, amely szerint a ’Ndrangheta messze a legerősebb bűnözői csoport Olaszországban és az egyik leggazdagabb a világon. A Demoskopita Kutatóintézet 2013-as tanulmánya úgy becsülte, hogy pénzügyileg erősebb, mint a Deutsche Bank és a McDonald’s együttvéve, éves forgalma 53 milliárd euró.

Senki sem akar a családja ellen fordulni

A csoport sikere abban rejlett a nyomozók szerint, hogy hiába irányítottak világméretű üzleteket, a bűnbanda fejei lapos kúszásban élték az életüket. A szervezet vezetői rendszerint kis falvakban élnek, amiket szinte nem is hagynak el. A házaik alatt alagútrendszerek húzódnak, hogy bármikor elmenekülhessenek a hegyekben kialakított bunkereikbe.

Emellett a szicíliai maffiával ellentétben a ’Ndrangheta klánjait a vér is összeköti, ez pedig egészen a közelmúltig gyakorlatilag kikezdhetetlenné tette a szervezetet. A brit GQ magazin szerint 2008 tájékán a klánjai csak 42 olyan tagot számláltak, akik megtörték az omertát – vagyis a hallgatás és hűség törvényét. Csak szemléltetésképpen: a Cosa Nostra kötelékeiből nagyjából 1000-1200 alkalommal vallottak a szervezet ellen. Azok a ’Ndrangheta-tagok, akik korábban vallottak, kemény megtorlásban részesültek: 2011-ben állítólag sósavat itatott egy nővel a családja, mert azt gyanították, hogy vallott a rendőrségnek.

A kiterjedt nyomozás és bizonyítékgyűjtés után a rendőrség végül 2019-ben csapott le a bűnbandára, a razziákban nagyjából kétezer-ötszáz rendőr vett részt, és ekkor tartóztatták le a vádlottak zömét. Az akcióban részt vett az olasz csendőrség, a Carabinieri különleges egysége, a „Vadászok”, amelynek tagjai mindenféle búvóhelyekről szedték össze a rejtőzködő bandatagokat. Egyesek lépcsők alatt, rejtett csapóajtók mögött, vagy bunkerekben bújtak el. Állítólag olyan is volt, akit egy elhagyatottnak tűnő kunyhóból szálló cigifüst miatt sikerült megtalálni.

Németországban, Svájcban és Bulgáriában is letartóztattak egy rendőrfőnököt, helyi tanácsosokat és üzletembereket, akiket a maffia segítésével vádolnak. Ez volt a legnagyobb akció a bűnszervezetek ellen az 1986–1992-es palermói óriásper óta, amikor is a szicíliai ügyészek 475 embert ültettek a vádlottak padjára – mondta Nicola Gratteri, a nyomozást vezető maffiaellenes ügyész a Guardiannek a razziák idején.

A ’Ndrangheta maffiahálózatának két feltételezett tagját mutatják be sajtótájékoztatón Interpol-ügynökök a paraguayi Asunciónban, 2023. július 14-én. A letartóztatott olasz férfiak unokatestvérek, mindkettőjüket Giuseppe Giorginak hívják, letartóztatásuk után kiadták őket Olaszországnak – Fotó: Norberto Duarte / AFP
A ’Ndrangheta maffiahálózatának két feltételezett tagját mutatják be sajtótájékoztatón Interpol-ügynökök a paraguayi Asunciónban, 2023. július 14-én. A letartóztatott olasz férfiak unokatestvérek, mindkettőjüket Giuseppe Giorginak hívják, letartóztatásuk után kiadták őket Olaszországnak – Fotó: Norberto Duarte / AFP

Gratteri egyébként az egész per kulcsfigurája. A férfi 34 éve él rendőri védelem alatt, sehova se megy páncélozott kocsi nélkül, moziban és étteremben évtizedek óta nem járt. De a maffia elleni küzdelemtől a számtalan halálos fenyegetés, és a meggyilkolására tett kísérlet sem tántorította el. A szervezett bűnözés ellen elképesztő elhivatottsággal küzdő Gratteri most már a nápolyi régió főügyésze is. Róla, és arról, hogy hogyan is beszélgethet olyan kedélyesen az általa letartóztatott maffiavezérekkel, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A rajtaütések pedig az elmúlt két évben sem álltak le, nemzetközi szinten sem: 2023 januárjában egy magyar ügyvédnőt is letartóztattak, aki a vádak szerint besegített a bűnszervezetnek, de ez egy külön akció volt, és az ő ügyéről egyelőre nincs információ.

Egy 2023 májusában zajló akció során az is kiderült, hogy a klánok tagjai nem szeretik telefonon keresztül megbeszélni az ügyeiket, és képesek utazgatni azért, hogy egymással beszélhessenek – ami szintén nehezítette az elfogásukat. De a lehallgathatatlannak tartott kriptomobilok megjelenésével a tagok egyre inkább rászoktak a telefonálásra és üzenetküldésre, és a személyes kapcsolattartás lehetőségét a koronavírus-világjárvány is korlátozta. Így amikor később az európai biztonsági szervek feltörték az EncroChat és a SkyEcc nevű kriptoszolgáltatásokat, betekinthettek a ’Ndrangheta klánok tevékenységébe. 2023 májusában így a szervezet több mint száz tagját tartóztatták le egy német–olasz–belga együttműködés gyümölcseként.

Végre elcsípték a fehérgallérosok grabancát is

A 2 éven és 9 hónapon át tartó pert egy, Lamezia Terme külterületén található telefonközpontban tartották, amelyet egy szigorúan őrzött, a vádlottak fogva tartására szolgáló ketrecekkel felszerelt, mintegy hatszáz ügyvéd és kilencszáz tanú befogadására alkalmas teremmé alakítottak át. Az ügyben eljáró bírákat rendőri védelem alá helyezték, mert féltették a biztonságukat.

Nicola Gratteri rendőri védelemmel – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Nicola Gratteri rendőri védelemmel – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A háromtagú bírói testület, amely a 338 vádlott sorsáról az október 16-án lezárult per óta tanácskozott, múlt hétfőn másfél órán keresztül olvasta fel az ítéletet. A perben letartóztatottak közül több mint száz vádlottat felmentettek, több mint kétszáz vádlottat viszont elítéltek. Az ő börtönbüntetésük együttesen 2200 évre rúg. A CNN szerint az összes börtönbüntetés öt életfogytiglani és három, egyenként harminc éves börtönbüntetést foglal magában. Domenico Bonavota, aki 30 éves börtönbüntetést kapott, tagadta, hogy a szervezet tagja lenne, és azt mondta, hogy „undorodik a ’Ndranghetától” – bár az ügyészség szerint a férfi az „evangéliumi vezető” szinten volt a szervezeten belül. A vádlottak között negyvenkettő nő volt – ez rekordnak számít egy maffiaperben –, közülük harminckilencet ítéltek el.

A legjelentősebb elítéltek között volt Giancarlo Pittelli ügyvéd, Silvio Berlusconi volt miniszterelnök Forza Italia nevű pártjának volt szenátora. Az állítólagos szabadkőműves Pittelli tizenegy év börtönbüntetést kapott maffia jellegű szervezettel való összejátszásért.

Az ügyészek Pittellit a ’Ndrangheta és a politika világa közötti egyik legfontosabb összekötő kapocsként jellemezték.

A fehérgalléros vádlottak között volt még Giorgio Naselli volt rendőrfőnök is, akinél a vád szerint Pittelli leszervezte, hogy a maffiával szervezkedő jobbkezét ne piszkálják. De a vádlottak padján ült a pénzügyi rendészetnél dolgozó Michele Marinaro, Gianluca Callipo volt polgármester, valamint Luigi Incarnato és Pietro Giamborino volt regionális tanácsosok – írta a CNN.

„Ez egy nagyon jelentős ítélet, és nagyon elégedettek vagyunk. Végre bebizonyítottuk, hogy létezik a calabriai klánokkal üzletelő fehérgalléros munkások, vállalkozók és politikusok hálózata” – mondta Gratteri az ítéletek felolvasása után.

Az igazságszolgáltatással együttműködő, több mint ötven egykori maffiózó tanúvallomást tett a bűnszervezet ténykedéseiről. Egy bandatag például bevallotta, hogy a ’Ndrangheta az ő segítségével végzett az unokatestvérével. A harmincöt éves férfit 2002-ben lőtték le, és temették el egy szántóföldön, a rendőrség most is keresi a maradványait. A klán azért végzett vele, mert azt gyanították, hogy meleg.

Az olasz rendőrség egyik legnagyobb kapása Luigi „Nagybácsi” Mancuso volt. Ő a ’Ndrangheta egyik legnagyobb hatalmú klánjának feje, aki már korábban is ült börtönben. Bár unokaöccse, Emanuele Mancuso tanúvallomása alapján jó eséllyel ismét börtönben végzi majd az öreg maffiózó, a Nagybácsi tavaly lekerült a mostani ügy vádlottjainak listájáról, hogy külön tárgyaláson feleljen a bűntetteiért.

„Vibo Valentia klánjai az élet minden területén, valamint a tartomány gazdasági és társadalmi szerkezetében gyökereznek. Ez a kijelentés írja le a legmegfelelőbben a Mancuso klán abszolút erejét” – mondta Calabria régió főügyésze a szervezetről. A közel húszezer fősre becsült taglétszám mellett a bűnszervezet felszámolása továbbra is elérhetetlen cél, de a mostani per az első lépés az ehhez vezető úton. És persze a most elítéltek többsége bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, így még ez az ügy sem zárult le teljesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!