Szétszabdalták a polip karjait – lecsaptak a calabriai maffia több mint száz tagjára

2023. május 3. – 11:25

Szétszabdalták a polip karjait – lecsaptak a calabriai maffia több mint száz tagjára
Beszáll egy rendőr a 'Ndrangheta egyik letartóztatott tagja mellé az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben – Fotó: Alex Talash / dpa / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A német és az olasz rendőrség több mint száz embert letartóztatott le az 'Ndrangheta maffia elleni összehangolt akció során, írja a Reuters a két ország hatóságainak tájékoztatása alapján.

Hosszú a gyanúsítottak bűnlajstroma: pénzmosás, adócsalás, csalás, kábítószer-csempészet, fegyverkereskedelem is szerepel rajta, mindezt bűnszervezetben követték el a rendőrség szerint. A nyomozásban a belga, a francia, a portugál és a spanyol hatóságok is részt vettek.

A calabriai gyökerű 'Ndrangheta a világ egyik legnagyobb bűnszervezetévé vált az elmúlt években, a Cosa Nostránál is erősebb maffiacsoportként tartják számon.

A letartóztatásokat egy hároméves nyomozás előzte meg, amit Eureka-műveletnek neveztek el. Az összegyűjtött bizonyítékok szerint a bűnözői csoport 2019 októbere és 2022 januárja között csaknem huszonöt tonna kokaint csempészett Nyugat-Európába.

Az MTI szerint az eljárás egyik fő kiindulópontja egy 2019 júniusában a belgiumi Gentben indított nyomozás, amely egy calabriai származású család ellen irányult. Az apa és két fia hivatalosan egy pizzériát üzemeltett a városban, de többször a hatóságok látókörébe kerültek kokainkereskedőkkel folytatott kapcsolataik miatt. A belgiumi nyomozással egy időben Calabriában egy testvérpárra figyelt fel a rendőrség, akik megmagyarázhatatlanul sok pénzt fektettek be, egyebek mellett vendéglátóipari vállalkozásokba Németországban és Argentínában.

Az olasz és a belga hatóságok összevonták az ügyeket, és fokozatosan feltárult előttük egy szerteágazó családi hálózat, amelynek központja egy calabriai falu, San Luca volt.

A beszámolókban kiemelték, hogy a nyomozásban fontos szerepük volt mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatoknak, amelyek használatához a szolgáltatással együtt értékesített különleges készülék, úgynevezett kriptomobilra van szükség. A 'Ndrangheta tagjai korábban akár több száz kilométeres utakra is vállalkoztak, hogy ügyeiket ne telefonon kelljen megbeszélni egymással, ami nagyban megnehezítette a bűnüldöző hatóságok dolgát.

A lehallgathatatlannak tartott kriptomobilok megjelenésével viszont egyre inkább rászoktak a telefonálásra és üzenetküldésre, és a személyes kapcsolattartás lehetőségét a koronavírus-világjárvány is korlátozta. Így amikor az európai biztonsági szervek feltörték az EncroChat és a SkyEcc nevű kriptoszolgáltatásokat, betekinthettek a 'Ndrangheta-klánok tevékenységébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!